Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

„Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…” (Flash Mob)

Akármilyen napod is volt eddig, most garantáltan jól fogod érezni magad néhány percig. Ez pedig képes lesz megváltoztatni még egy elrontott napot is. 

 

 

3

Emlékszel még Zorbára, a görögre? Kevés film állja ki az idő próbáját, de a Zorba egy ilyen. Fél évszázados, de még ma sem tűnik porosnak vagy avíttnak. Ebben bizonyosan szerepet játszik Mikis Theodorakis csodálatos zenéje, de az is, hogy a történet örök érvényű, nagy kérdéseket feszeget: az erény, a szabadság és a halál gondolatait. Nem utolsósorban pedig a pozitív gondolkodás mindent elsöprő fontosságát. Főszereplője Zorba, az öntörvényű, szertelen természetű bányász, aki bárhol képes felkavarni az állóvizet, és mindig az élet napos oldalát nézi. A mindig optimista görög örömében és bánatában is egyet tesz: táncol. Amikor a városba küldik beszerző körútra, az összes pénzt elveri, de mindenkinek hoz ajándékot. Bármibe is kezd, mindent intenzíven és teljes odaadással csinál. 

„Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…” – ezt tanuljuk Zorbától. A film nem vígjáték – ennek ellenére -, hanem kőkemény dráma. A légkör, amelyben játszódik olyan, amelyben nem könnyű pozitívnak és optimistának lenni, ám Zorba pontosan ezt teszi. A film végén elhangzik a kulcsmondat, ami összegzi Zorba filozófiáját:
„Megvan magában minden, csak egy kis őrültség hiányzik. Különben mi értelme van az életnek?”
Vagyis: a sok munka rendben van, de mellette azért ne felejtsük el élvezni az életet.
Anthony Quinn jutalomjátéka, 7 Oscar jelöléssel.
Ha még mindig nem láttad, tedd a listádra!

Jöjjön ezek után a Flash Mob, melyet az Ottawa-i Görög Fesztiválon rögzítettek, és hiszem, hogy ettől a két felvételtől szebb lesz a napod!

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!