Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A nap képe #19 – tűzszivárvány tűnt fel az égen!

Mint egy sokszínű angyal, olyan lélegzetelállító látvány a tűzszivárvány, melyet Dél-Karolinában,  Isle of Palms-en fotóztak. A szemtanuk elmondása szerint, körülbelül egy órán keresztül volt látható ez a pompás jelenség.

 

 

4

Justin Lock meteorológus elmondta, hogy ez az égi tünemény, csak nagyon szigorú feltételrendszer teljesülésekor jön létre.
Először is csak akkor fordul elő, ha cirrus (pehely) felhők vannak az égen. Ezek 5000 méter feletti magasságban képződnek, és apró jégkristályok alkotják őket. 

Másodszor, a nap sugarainak teljes pontossággal kell eltalálnia a megvilágítás szögét, hogy prizma hatás jöhessen létre, melynek következtében ez a színskála “előhívódhat”. 

4

A tűzszivárvány egy ritka égi fényjelenség, olyankor keletkezik, ha a a nap sugara pontosan 58 fokos szögben esik a a megfelelő arányú jégkristályokkal telített felhőre. Azért ilyen ritka, mivel a hatszögletű jégkristályoknak a szokásos függőleges helyett horizontálisan kell elrendeződniük. A jelenség gyakran rossz időt jósol; mivel a pehelyfelhők elsőnek való megjelenése a tiszta égbolton sokszor a hidegfrontot jelzik előre. (Kattints a képekre a teljes méretért!)

14444444444Tűzszivárvány4444
< >

Szerző : Gini Papp – Zacc
(14news.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!