Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Earthbag, vagy szupervályog ház, vissza valami ősi szépséghez! (fotó-videó)

A 100 %-ig önfenntartó házról, az Earthshipről (sorra kattintva nyílik új oldalon a cikk!) már találhattál nálam egy nagy terjedelmű, részletes cikket, ma az Earthbag-okkal, “földzsák”-okkal, vagy szupervályog házakkal folytatom. 

 

 

1

“A szupervályog a vályog, amely keresztülível a történelmen az új évezredbe.
Az a köldökzsinór, amely összeköti a hagyományt a jövő vályogépítészetével.” (Nader Khalili)

A szupervályog-technológia megalkotója Nader Khalili iráni építész volt, aki nemcsak hazájában, de Kaliforniában is sikeres felhőkarcoló- specialistaként lett elismert. Idővel elkezdett olyan technológiákat keresni, melyek földet, homokot, agyagot, és más természetes anyagokat használnak fel az építkezésben.

1

Rendkívül kedvező áron kivitelezhető környezettudatos és egészséges építési forma, amely megfelelt a legszigorúbb kaliforniai építési teszteknek és előírásoknak!

1
A külföldi tudást követve alapították meg Magyarországon a SzuperVályog és PermaKultúra Munkacsoportot 2011-ben, akik nemcsak mindent elmagyaráznak a szupervályogról, de folyamatosan indítanak tanfolyamokat is azok számára, akik hasonló épületekben gondolkodnak.
Náluk mindent megtudhatsz a kulisszatitkokról, és még az építéshez szükséges eszközöket is beszerezheted. A falakhoz ugyanis a földkeveréket zsákokba kell önteni, beledöngölni, majd kötő- és szilárdítóanyagok segítségével megszilárdítani.

1
 
 Falaid kialakításának csak a fantáziád szabhat határt! 

1
Az anyagi vonzata méretenként változik, ahhoz azonban szinte mindent saját magadnak kell minimáláron vagy ingyen beszerezni és elkészíteni, hogy tényleg pár százezer forintra jöjjön ki az összköltség. 
1
 
 Vályogházban lakni több szempontból is érdemes: a falak jól szigetelnek, gyönyörűen, tetszés szerint alakíthatók, sima hatásuk utánozhatatlan, természetes anyagból készülnek, a mostani modern eljárások segítségével pedig vízhatlanná tehetők – az új, szupervályog házakat már Magyarországon is szabályosan, viszonylag olcsón megépíttetheted. De nem is ez a legjobb tulajdonságuk, hanem az, hogy eszméletlenül szépek és egyediek. 
Mi pontosan a szupervályog? Kattints ide!

 (A galéria képeire kattintva megtekinthetőek nagy méretben is)

1
1
11111111111111111111111111111111111111111111111111
< >
A béke szigete az ilyen otthon, te is így látod? Meleg, hívogató, visszatalálás valami fontos ősi, elveszettnek hitt dologhoz. Nader Khalili víziója az eredethez való visszatéréshez tökéletesnek bizonyult. A szupervályoggal valóban köldökzsinórt talált, amely összeköti a hagyományt a jövő vályogépítészetével.
1
Nader Khalili

Szerző: Gini Papp – Zacc
(forrás: pinterest, szupervalyog)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!