Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Az azték srác, aki beperelte Obamát! (videó)

Xiuhtezcatl Martinez egy 15 éves azték ‘gyerek’, hisz jogilag még kiskorú. És mégis, kulturális örökségének részeként olyan dolgokat tanult meg az életről, amellyel a legidősebb emberek szemét is képes felnyitni. A fiú, akinek indián neve Shuh-Tez-Ka nagyon éles eszű éghajlati aktivista.

 

 

1

Emlékezetes beszédét hoztam el neked, mely az ENSZ éghajlatváltozásról szóló június 29-i konferenciáján hangzott el. Xiuhtezcatl komolyan veszi, amit mond, szervezete, a Föld Védelmezői (Earth Guardians) perbe fogták Obamát is a környezetszennyezés miatt.

“Emlékeznünk kell arra, hogy mindannyian bennszülöttek vagyunk ezen a Földön, és hogy mindannyian rokonok vagyunk. És ideje mindent félretenni, ami megoszt bennünket. “

3
6 évesen kötelezte el magát amellett, hogy felhívja az emberek figyelmét a globális felmelegedésre. Több mint 50 környezetvédelmi rendezvényen vett részt, melyek többségén beszédet mondott, ifjúsági felvonulásokat vezetett. Célja, hogy a fiatalokat inspirálja, tegyenek a fenntartható környezetért. Példaképe Mahatma Gandhi, és az ő szavait hirdetve igyekszik mások lelkiismeretére hatva megértetni, a változásnak bennünk kell elkezdődnie. A gondolkodásunkat kell formálnunk ahhoz, hogy megmenthető legyen a föld. 

Xiuhtezcatl nevét Mexikó azték vénei választották, az azték kozmológia naptár alapján,  hat hetes korában. Apja hagyomány tisztelő azték, édesanyja környezetvédelmi aktivista, akiknek oldalán születése óta részt vesz a szertartásokon, és szívja magába az indiánok élet tisztelő szemléletét. 

Szerző: Gini Papp – Zacc
(Forrás: earthguardians.org, youtube.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!