Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A nap képe #38 – Klimt csókja egy szíriai romfalon

Tammam Azzam szíriai művész, Gustav Klimt “A csók” című festményét jelenítette meg egy épületen, a háború sújtotta Szíriában. Hát nem tökéletes?

 

 

11

Klimt, aki a maga idejében botrányhős lett, mert létrehozta a sokat támadott szecessziós műfajt, jelképes vezetőjévé vált azoknak a csoportoknak, akik valami mást is akartak, mint az impresszionizmust. 

11

A festmény eredetije

Klimt sok képén szerelmespárokat ábrázol, amelyek egyfajta diszharmóniában vannak. A Csók című festménye mind közül a legismertebb. A kép Bécsben tekinthető meg. A festményen feltehetően maga a festő és kedvese, Emilie Flöge látható.

Színvilágában dominál az arany és a sárga. Ellentétes érzelmeket vált ki az emberből. A szerelmespár látványa egyben megnyugtató és felkavaró, ahogy egy szakadék szélén vannak. Szeretem azokat a képeket, amelyek egyszerre több érzést váltanak ki az emberből, és ez a festmény az egyik legjobb példa erre. 

11

Gustav Klimt a szinte állandóan viselt festő köpenyében, házi kedvencével

35 éven keresztül a szecesszionisták csúcsán állt, célul tűzte ki a művészet megújítását és a modernizmus nemzetközi áramlatai felé való nyitást. 
Hogy mennyire igaza volt Klimtnek, amikor nem akart tágítani saját elképzeléseitől, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy festményei napjainkban komoly összegekért cserélnek gazdát. 2003 novemberében „Landhaus am Attersee” képe 29 128 000 dollárért kelt el. 2006-ban pedig – megdöntve Picasso rekordját – Klimt „Adele Bloch-Bauer I” képét 135 millió dollárért vette meg a Neue Galerie New York.

“… mert tisztelem az igaz szerelmet, és félek tőle” -vallotta a festő, aki 14 törvénytelen gyermeket nemzett, de soha nem vett nőül senkit, haláláig édesanyjával élt. Zavarba ejtően erotikus képei, harsány színekkel magasztalják a nőt. Ő maga életművét egyetlen mondatban így foglalta össze, “A nő, a főművem”.

Három évtized intenzív munka, számos diadal és viszály után Klimt szélütést kapott, melynek következtében 1918. február 6-án, alig 56 évesen Bécsben meghalt.

Szerző: Gini Papp – Zacc
(forrás: wikipedia, loves.domus.web.it)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!