Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Egy falu, ahol senki sem tudja, hogy ápolók vigyáznak rá!

Hollandia, Hogewey. Az Amszterdamtól 20 kilométerre lévő városka egy olyan település, ahol demenciában és Alzheimer-kórban szenvedő emberek élik mindennapjaikat, boldog tudatlanságban. Miközben ‘átlagos életüket’ élik, halvány fogalmuk sincs arról, hogy orvosok és ápolók hada veszi körül őket. 

 

 

2

Hogeway 2007-ben nyitotta meg hivatalosan ‘kapuit’

“Hogeway az a hely, ahol megtudjuk védeni a lakosokat egy nem biztonságos világban. Azokat, akik nem értik a világot magukon kívül, és a külvilág sem érti őket.” –Yvonne van Amerongen, Hogewey-i ápolónő.

2

A városka 152 lakójának minden szabadságot megad. Nem kell épületekben tartózkodniuk, hogy biztonságba tudják őket. A lakosok sétálgathatnak a parkban, tereken, utcákon

2

Kissé a Truman Show-ra emlékeztet ez a város, mesterséges díszletek között élő emberek, akiknek erről fogalmuk sincs

Hogeweynek – többek között – van élelmiszerboltja, színháza, mosodája,  fodrászata is. Az egész város egy nagy, barátságos öregek otthona. Minden szomszéd és bejárónő szakképzett ápoló, alkalmazott vagy önkéntes. A posta, kávéház, és a bolt is az ‘Otthon’ gondozásában van. Az oda költözők hétféle életstílus közül választhatnak, hogy ne legyen olyan szokatlan az új világ: vannak, akik az arisztokratikusat választják, mások művészi, kulturális, keresztény, vagy épp indiai létformában élnek.

2

Három speciális bringájuk is van, ahol párosával, biztonságosan tudnak tekerni, akiknek kedvük szottyan rá. Általában családtag, vagy önkéntes ül az egyik ülésben

“Látni fogja az ide érkező, hogy a lakosok étteremben ücsörögnek egy pohár borral, vagy egy doboz csokoládét vásárolnak a szupermarketben – azok, akik még értik a pénz fogalmát -. Az ápoló és a lakos, mint jó barátok vagy szomszédok sétálnak el a piacra elvégezni a napi bevásárlást.”
Az alkalmazottak egynapos kirándulásokat szerveznek a közeli bevásárlóközpontokba vagy városokba. Őrzik a hagyományokat, Halloweenkor – a holland Sint Maarten ünnepén -, gyermekek kopogtatnak a lakosoknál, hogy édességért cserébe énekeljenek nekik. Gyakran szerveznek köztéri koncerteket és megtartják a szokásos éves, karácsonyi vásárt is. 

2

Az az egyetlen furcsaság, hogy senki sem használ rendes pénzt, a bolti áruk sincsenek becímkézve, és persze az eladó is beépített ember. A pénz egyedül a havi befizetésnél jelenik meg, hiszen ez egy jókora öregek otthona, ami havonta ötezer euróba kerül fejenként. Mindezt részben az adókon keresztül finanszírozzák, és vannak lakosok, akik a költségek egy részét fizetik a jövedelmi helyzetük alapján.

2

2

2

A hétköznapi aktusokat fontosnak tartják, ezért bevonják a lakosokat olyan tevékenységekbe, mint borsófejtés, krumplipucolás, kertészkedés, mosás, bingózás. Ezekkel ösztönzik az embereket az élni akarásra. 

2
Így is előfordul, hogy egy beteg szeretné elhagyni a létesítményt, és haza akar menni, kéri az ápolót, hogy vigye a buszmegállóhoz. Erre a célra, az otthon épített hamis buszmegállót. A szakképzett gondozók elvonják a személy figyelmét, feltehetően kihasználva a tényt, hogy elfelejtette hova indultak, és ügyesen visszaviszik.
Általában véve a lakóknak fogalma sincs arról, hogy egy álvalóságban élnek, hiszen az ápolók a szabályoknak megfelelően mindent rájuk hagynak, nem veszekszenek, erőszakoskodnak, vagy szólnak bele semmibe – játsszák a szerepüket addig, amíg valakinek az egészsége nem forog veszélyben -.

Neked hogy tetszik ez a megoldás?

Nézd meg ezt a megindító áttörést egy Alzheimer-kóros néni és ápolója esetében ITT!

Szerző: Gini Papp – Zacc
( forrás: wikipedia, TheGuardian )

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!