Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Felfedezték a 16.századi firenzei “Colossus” titkát!

A legendás Medici család legnagyobb parkját a firenzei hegyekben autózva, a Mugello-völgyben találjuk. A parkot még Francesco Medici vásárolta szíve hölgyének, Bianca Cappellonak, majd egy gyönyörű reneszánsz villát építtetett rá, mely ma már sajnos nem létezik, de a mesebeli parkja ezer titkot rejteget. A szökőkutakkal, barlangokkal, gyönyörű virágokkal tarkított hely része a Colossus (Il Colosso dell’Appennino) is, mely a tavon ült már az 1500-as évek végétől mind a mai napig, egy hatalmas titkot rejtve magában.

 

 

11

Ha ezt megnézed, csomagolsz és utazol! Toszkán termálfürdők – kattints ide!

De mielőtt elmesélem, hogy mit, térjünk vissza egy kicsit a tulajdonosokra. Francesco és Bianca hirtelen haltak meg, és a birtokot egy orosz herceg, Paolo II Demidoff várolta meg 1872-ben. Így kapta meg a Villa Demidoff nevet. Majd jó száz évvel rá, 1981-ben, a Firenzei Tanács vásárolta meg az ingatlant akkori tulajdonosától, hogy közparkká alakítsa át. Annak ellenére, hogy az ősi Medici-villa és akkor készült parkja már elpusztult, valamint csak kevés műemléket őriz, a korszak teljességgel fellelhető, a szépség és báj lengi be. A csodálatos  Park Pratolino manapság is közkedvelt hely. Csodálatos halastava, madárháza, Jupiter-szökőkútja, kápolnája, Ámor barlangja, gazdag növény és állatvilága visszamutatnak a reneszánsz időkbe.

11

Ott van tehát a hatalmas szobor, a Colossus is, mely félig szobor, félig hegy, és a Appenninek hegylánc jelképévé vált. Készítője Giambologna (Giovanni da Bologna) németalföldi szobrász mester volt. (A szobor készítésének ideje 1579-1580).

11

A masszív, hegyvidéki kőszobor csodálatos titkot rejtett évszázadokon keresztül magában!

11

Belsejében több szobát is felleltek, melyek különböző funkciókat töltöttek be. Ezek keltették a kolosszust “életre”.

11

A feje egy kandallót rejtett magában, amely úgy hírlik arra szolgált, hogy amikor begyújtják a szemek világítanak, orrából pedig ily módon füstöt fúj.

11

11

A Bory-várban jártál már? ITT a saját képriportom róla. Engem teljesen elvarázsolt!

11

 

11

11

A ‘szörny’, bal kezét a víz felett tartja, mely egyben egy vízköpő is volt. A víz egy föld alatti patakból jutott a kezébe, azon keresztül pedig a tóba. 

11

11

11

A park, melyben a kolosszust megtalálod, október végéig látogatható ingyenesen minden pénteken-szombaton és vasárnap, 10 órától este 7-ig! Minden részletet megtalálsz a hivatalos weblapon: discovertuscany.com .

 

Szerző: Gini Papp – Zacc
(források: wikipedia, architecturendesign.net, discovertuscany.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!