Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Ami nekünk szemét, a Daasanachoknak ékszer!

Az Amusing Planet lenyűgöző sorozata Dél-Etiópiába, az Omo-völgybe vezeti el olvasóját. A félig nomád törzset, a Daasanachot mutatja be  Eric Lafforgue objektívén keresztül. A mintegy 50.000 lelket számláló törzs, az utóbbi 50 évben sokat nélkülözött a szárazság miatt, sokan elvesztették földjeiket, mert képtelenek voltak művelni azt. Az Omo folyó vize nem elég a növények számára. A törzs egyik helyről a másikra barangol, hogy állataik nem pusztuljanak éhen. Évszakonként igyekeznek változtatni helyzetükön. A francia fotós több évet töltött azzal, hogy dokumentálja életüket, kultúrájukat és azt, hogyan lesznek kultúrájuk részei az modern világban előállított, majd szemétként kezelt tárgyak. Egy érdekes divatirányzat alakult ki. A Dassanach törzsbeliek beledolgozzák ruháikba, fejfedőikbe a modern ember hulladékait. Olyan furcsa anyagokat is, mint karórák, kupakok, hajcsattok, és egyéb eldobott műanyag és fém tárgyakat.

 

 

 

2

A törzs tagjai több hónapon keresztül gyűjtik a kupakokat, törött, elromlott órákat, amiért készpénzt is hajlandóak fizetni. Az ékszereik készítésénél több szempontot is figyelembe vesznek.

Minél idősebb egy nő, annál ékesebb a fejdísze. Ez így van a fémkupakos fejdísz esetében is.

2

Madártollat akkor kaphatnak az ajkukba, ha már vadásztak vagy ellenséggel való összecsapásban vettek részt.

2

2

2

A férfiak akkor kaphatják meg a gyöngyökből fűzött fejpántot a hajukra csíptetett csatt rengeteggel, ha már megnősültek. Akkor cserélik le a kupakos fejdíszüket, amit azután már nem használnak többet.

2

Kattints IDE, és nézd meg ezt a gyönyörű fotósorozatot olyan nomád törzsekről, akik kihalóban vannak!

2

2

2

“A fiatal lányok sokkal erősebbek, mint a fiúk, mert a lányoknak kell például a vizet hordani. Éppen ezért a lányok megtehetik azt, hogy nehezebb fejdíszt készítenek maguknak, mert sokkal izmosabbak, mint a fiúk.” – így szabályozták le az ékszerek viselését.

2

2

2

A nők akkor sem veszik le fejdíszüket, amikor aludni térnek. Erre a célra van egy fából készült nyaktámasztékuk párna gyanánt. Ez megemeli annyira fejüket, hogy a díszek ne sérüljenek az éjszaka folyamán.

1

 

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!