Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A csikóhal apuka szülését látnod kell egyszer

Az állatvilág egyik legcsodálatosabb egyede a csikóhal. A csikóhal apuka nem csak világra hozza kicsinyeit, de gondjukat is viseli. Néhány ember apuka igencsak példát vehetne a csikóhalról.

 

 

3

54 fajtájukat ismerjük, 13 mm-estől egészen 35 centis példányokig. 

3

Meleg vizekben tanyáznak, hosszú farkukkal átkulcsolva az angolnafű vagy a hínár szárán naphosszat lengedeznek és megvárják amíg valamilyen táplálék állat kerül a közelükbe. A mozgásuk igen sajátos, többnyire függőleges helyzetben lebegnek. Úszáskor a hátuszonyuk – és nem farkuk – segítségével jellegzetes hullámmozgást felvéve galoppoznak tova.

3

A barna és sárga összes árnyalatában előfordul, nem ritka foltos változata sem. Ha megrettennek, éheznek, vagy fájdalmat éreznek, színük elhalványodik, bőséges táplálkozás mellett, a jóllét következtében színezetük élénkebbé válik, sőt nász idején, vagy pedig olyankor, amikor zsákmányoló kedvük támad, fémfény ömlik el rajtuk. Mégis legcsodálatosabb bennük az, ahogyan szaporodnak.

3

A legtöbb csikóhal monogámiában él párjával, rendszeresen udvarlással erősítik párkapcsolatukat. A párzási időszak a trópusi vizekben egész évben, hidegebb vizekben tavasszal és nyáron van, és egybeesik a teliholddal.
A családban azonban nem a nőstény, hanem a hím hordja magában a petéket a farka tövén található zacskóban. A legújabb kutatások szerint a hím a környező vízbe ereszti ondóját a megtermékenyítés során és nem közvetlenül a zacskóba, ahogy az korábban gondolták.

3

A párzás során a nőstény és a hím hasoldali költőerszényébe préseli az ikrákat. Az utódok kikeléséhez, a vízhőmérséklettől függően 14-28 nap kell. Az utódok száma fajtól függően változó, de körülbelül 50 lehet. A legtöbb csikóhal fajnál két-három hetet vesz igénybe az ikrák fejlődése. A kikelő ivadékok kicsiben ugyanolyanok, mint a szülők, akik kikelés után már nem gondozzák őket. A költőtáska az ivadék kirajzása után visszafejlődik.

3

A párzás:

És a szülés:

Hiedelmek szerint csontja segít a kopaszság, az oldalfájás, az asztma, az érelmeszesedés és a szexuális problémák leküzdésében, a tradicionális kínai gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák. Ezért a Fülöp szigetek környékén található – híresen nagy – állománya 1985 és 1995 között 70%-kal csökkent. Minden évben csikóhalak ezreit halásszák ki és exportálják Európába, Japánba és az Egyesült Államokba. Ázsiában csontvázából évente 45 tonnát adnak el – ez körülbelül 16 millió példányt jelent. Az akváriumoknak is kedvelt díszhala, illetve szuvenírként is rengetegen vásárolják csontvázát, és dísztárgyak készítésére is felhasználják. A túlzott halászat miatt veszélyeztetett fajok, halászatuk ma már tilos.

Szerző: Gini Papp – Zacc
(források: wikipedia , boredomtherapy.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!