Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Megszületett a megoldás az óceánok megtiszítására

Két ausztrál szörfös, Peter Ceglinski és Andrew Turton, 4 év fejlesztés után dobta piacra a SEABINS-t, ami összegyűjti a vízben található szemetet és olajat. Találmányuk tulajdonképpen úgy működik, mint egy porszívó. 

 

 

3

A Seabins elkap minden vízben lebegő műanyagot, papírt, olajat és üzemanyagot, tisztítószert. A nap 24 órájában, a hét minden napján, az év 365 napján képes dolgozni.

3

Becslések szerint, mintegy 8 millió tonna szemét lebeg a évente az óceánokon. Ez a pokoli jelenet is ott készült. Az elsüllyedt mennyiséggel együtt közel 13 millió tonnára teszik a mennyiségét. A probléma nem új keletű, több mint 35 éve ismert, hiszen már ennyi ideje uralják az óceánokat úszó szemétszigetek.

3

A Seabins meggyőző eredményeket mutat. Használata közben nem találtak halakat benne, mert azok kívülről figyelik azt, ahelyett, hogy beleúsznának, vagy alatta ‘ülnek’. 

3

A szél és az áramlatok folyamatos mozgása matt, a lebegő törmelékeket főként a kikötőkben tudják begyűjteni, ezért ott és yacht klubbokban találtak számukra először helyet.

3

A Seabins egy álló henger, ami függőleges helyzetben úszik. A parton lévő vízpumpa csatlakozik hozzá, mely létrehoz egy víz beáramlást, így a szemét könnyedén becsúszhat a nyílásba. A hulladékot aztán a tartályzsák fogja fel, melyből a vizet visszaszivattyúzzák a tengerbe.

3

A feltalálók szerint  – akik most Mallorcan élnek -, a nap 24 órájában dolgoztatható, és egyszerűen üríthető. 
A szemetes ára 3.825 $ ( 2.500 £) ami cirka 1.100.000 forint. 

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!