Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Az indiánok és az IQ teszt – tanulságos történet

Miután a tudósok kidolgozták az IQ tesztet, világszerte elkezdtek felméréseket végezni, hogy ki hogyan teljesít. A tesztet elvégezték gyerekeken, felnőtteken, szegényeken, gazdagokon, városiakon, vidékieken, egyszóval mindenkin, akit csak elértek.

 

 

Volt olyan eset, amikor kifejezetten annak érdekében töltették ki a tesztet, hogy majd az összegzésnél megállapítsák, a különböző embercsoportok hogyan teljesítenek.

Amikor egy már-már kihalófélben lévő szűk indiáncsoportra került a sor, különös dolog történt. Ahogy kézhez kapták a tesztet, elkezdték egymást közt megbeszélni. Ekkor a felügyelő azonnal közbelépett:

– A tesztet nem szabad egymással megbeszélni és senki nem segíthet a másiknak. Mindenki csak magára számíthat! – harsogta fennhangon.

Erre az indiánok nagyon dühösek lettek, és az egyikőjük felkiáltott:
Nem az a fontos, hogy én vagyok az okosabb vagy a testvérem! Csak az számít, hogy együtt mire vagyunk képesek!

indián

Kattints IDE és nézd meg a legcsodálatosabb indián módszert, a vad lovak erőszakmentes megszelidítésére!

Már kisiskolásként is  éreztem, hogy nincs ez így jól, nem értem, miért arra nevelnek itt bennünket, hogy versengjünk, miért az egyéni teljesítmény számít. Az egész iskola erről szólt, “érdem”jegyeket kaptunk, noha nem lehettünk mindenben kiválóak. Ritka az amikor valaki a sportban vagy rajzban épp olyan tehetséges, mint kémiában és matematikában, nem?
Mégis versenyeznie kell, megmérettetnie, és sokszor elbuknia saját maga előtt is – ezért -. Végtelenül helytelennek éreztem és érzem ma is a poroszos oktatást.

Fontos, hogy tisztában legyünk a saját képességeinkkel, de sokkal fontosabb, hogy képesek legyünk együtt dolgozni másokkal és eredményeket elérni velük, közösen. Ehhez pedig olyan erények szükségeltetnek, melyek ma már egyáltalán nem divatosak: önfegyelem, alázat, szerénység…
A versengés csak büszkeséget, kapzsiságot és szeretetlenséget hoz magával. Lassan vissza kellene térnünk az ősi dolgokhoz, mert láthatóan azok működtek jól. Újra rá kell éreznünk, hogy mennyire nagy szükségünk van egymásra, és a szeretetre, az pedig nem tűri meg a versengést…

Szerző: Gini Papp – Zacc
(történet: facebook)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!