Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Du jú szpík inglis? Beszélek madzsarul.

Imádom a magyar nyelvet. Mivel más nyelveket is beszélek, van rálátásom milyen gyönyörű, színes a mi anyanyelvünk. Tudunk játszani vele, árnyalni, gyönyörűen el tudunk mondani bármit “virágnyelven”, csodálatos hasonlataink vannak… Hosszasan tudnánk sorolni mi mindenért tökéletes, ugye?

 

 

És hogy miért még? George Bernard Shaw, ír drámaíró (tehát az angolszász kultúra képviselője) az amerikai CBC-csatornának adott interjújában azt mondta: „Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.”

Kedvenc angol tanárom, aki egy bohém világutazó ír volt, azt mondta, mikor megkérdeztem miért pont ide jött angolt tanítani: “Bementem a kedvenc lemezboltomba, ahol mindig találtam magamnak jó bakeliteket. A kezembe akadt egy Cseh Tamás korong. Forgattam egy darabig, miután ízlelgettem a szavakat, amelyeket a borítón találtam, majd megvettem. Meghallgattam és beleszerettem a nyelv dallamába. Kiderítettem, hogy ez a magyar nyelv, először szlávra gondoltam. És akkor eldöntöttem, hogy megtanulom ezt a nyelvet, ehhez pedig a legjobb út, hogy ide költözöm. Imádok itt élni.” 

19 nyelven beszél ez a srác, ott van köztük a magyar is! Kattints IDE!

A következő videó előtt ezt a megjegyzést találtam:

Ha valaki angolul szól hozzám némi akcentussal, azon nem szoktam meglepődni. Egy világnyelvet sok nemzet használhat, nincs ezzel semmi baj. Annál inkább meglepődöm viszont azon, ha angolul kérdezek és magyarul válaszolnak, angol akcentussal.

Egyik este biliárdozni szerettünk volna egy barátommal, de az egyetlen asztal foglalt volt a helyen, ahova mentünk. A két srác, akik játszottak, angolul beszéltek egymással, így én is angolul fordultam hozzájuk, hogy a következő körben beszállnánk a játékba. Értelemszerűen angolul is válaszoltak, hogy persze, majd szólnak a végén. Akkor lepődtem csak meg nagyon, amikor odajöttek az asztalunkhoz, és azt mondták: Gyertek játszani!

Owen és Sul két londoni srác, akik nyelvészetet tanultak Angliában, de úgy érezték, hogy a klasszikus, latin gyökerű nyelvekben nem találnak elég kihívást. Kedvenc tanárukhoz fordultak hát, aki azt mondta lelkes diákjainak: Tanuljatok magyarul!

Légy büszke arra, hogy magyar vagy, akkor is, ha nem itt élsz! Kattints IDE és nézd meg mi mindent köszönhet a világ nekünk!

És most legyünk egy kicsit büszkék arra, hogy magyarul beszélünk.

Hallgasd meg a dalt, amely minden sejtedig el fog önteni hazaszeretettel (ITT)!

Hallgasd meg (ITT) milyen kristálytisztán énekli Erkelt egy vietnámi srác!

A HVG pedig videójában Luxemburgban dolgozó belga, brit és francia fordítókat kérdezett a magyar nyelvről, a magyarokról: 

Tudod hogyan csapják be a tudatalattidat végtelenül egyszerűen? Kattints IDE és nézd meg a videóban!

Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!