Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

DiCaprio még jobban belopja magát most a szívünkbe

A Golden Globe-díjas színészt magán meghallgatáson fogadta a pápa. Az ok nem más volt, mint hogy a környezetvédelemről diskuráljanak.

 

 

pápa

“Köszönöm Őszentségének ezt a magánaudienciát” – mondta olaszul DiCaprio, amikor megérkezett az apostoli palotába és megcsókolta a pápa gyűrűjét 

Angolra váltva Hieronymus Bosch a 15.századi, híres németalföldi festő könyvével ajándékozta meg a pápát, és a Gyönyörök kertje (melyet Földi paradicsom -ként is emlegetnek) című triptichonjához lapozott. A hármas szárnyas oltár kép több szimbólumot is rejt, melynek érdemes utána olvasnod ITT. A színész elmondta, hogy ez a kép lógott gyerekszobája falán, és gyermek szemein keresztül így látta a világot, és az a reménye, hogy egyszer ilyenné is válik újra. 

Az uruguayi elnök és Ferenc pápa – mi a közös bennük? Kattints ide a válaszért!

bosch

“Gyermekként nem értettem meg mindennek a jelentését, de úgy képzeltem, hogy ez egy bolygó, és egy nekünk szánt utópia a túlnépesedésről, a mértéktelenségről, a harmadik panelen látható befeketedett égbolt pedig azt juttatja az eszembe, ami a környezetünkkel történik” – fejtette ki a színész, hozzátéve, hogy véleménye szerint a festmény a katolikus egyházfő környezetügyi aggodalmait is megjeleníti.

Kert

(kattintásra megtekinthető nagy méretben)

Ezután az egyik asszisztens egy borítékot adott át Ferenc pápának, elmagyarázva, hogy abban egy csekk van a Leonardo DiCaprio Alapítványtól az egyházfő szívének kedves jótékonysági kezdeményezések támogatására. A színész a minap a davosi Világgazdasági Fórumon bejelentette, hogy alapítványa újabb 15 millió dollárt fordít természetvédelmi projektek támogatására.
A színész ateistának vallja magát, de ez egyáltalán nem állt közéjük.

Történelmi arcok, ahogy soha nem láttad még őket – köztük Ferenc pápa is. Kattints ide!

dicaprio
A találkozón Ferenc pápa a teremtett világ védelméről szóló Áldott légy! (Laudato si’) című enciklikájának bőrkötéses példányával és Az evangélium öröme (Evangelii gaudium) kezdetű korábbi írásával ajándékozta meg a színészt

DiCaprionak fontos a föld védelme tudjuk jól, hiszen környezetvédelmi csoportok dicsérgetik, amiért menetrendszerinti repülőjáratokkal utazik privát gép helyett, ami több üzemanyagot fogyasztana. A házán napenergiát hasznosító panelek vannak, illetve hybrid autót vezet. 2007-ben készítette el az “Utolsó óra” című dokumentum filmjét, melynek producere és narrátora is ő volt, és a film kapcsán nyilatkozott is. Ebben aggodalmát fejezte ki a globális felmelegedés miatt, ami szerinte az első számú környezetvédelmi kihívás. Még abban az évben DiCaprio és Al Gore – korábbi amerikai alelnök – az Oscar-ceremónián bejelentette, hogy a díjátadó környezettudatos eljárások alkalmazásával zajlott le, bizonyítván az Akadémia elkötelezettségét is a környezetvédelem mellett. 

Eddig is szerettük, most végképp az ujja köré csavart bennünket, nem igaz?

Szerző: Gini Papp – Zacc
(nclonrine.org., wikipedia.org, hirado.hu)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!