Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Olyat mesélek a Tesco-ról, hogy sírva fakadsz!

Ma – belső informátorom elmondása szerint -, 8 raklapnyi árut zúzatott be a (Budapest) Fogarasi úti Tesco igazgatója. Hogy miket tartalmazott? Gyerekcipőket, péksüteményeket (teljesen jó minőségűeket) és gyümölcsöket, karácsonyfa izzókat (?!) és egy sor használható, értékes dolgot. Az informátor, aki neve elhallgatását kéri, 69.000 ft fizetést kapott a múlt hónapban úgy, hogy három műszakban dolgozik és egyedül neveli kisgyermekét. A gyerek lebetegedett és a Tesco ennyit utalt a számlájára. 12 éve húzza az igát náluk szó nélkül, szorgalmasan. 
Amikor megkérdezte miért nem vásárolhatják meg jutányos áron a “tömörítésre váró” dolgokat, a válasz nemes egyszerűséggel ez volt:
“Mert akkor megvennéd fillérekért és eladnád többszörös áron, az pedig nyerészkedés…”
MI VAN?! Nem mindegy az nekik, ha egyszer bezúzzák? Ráadásul fillérekkel szúrják ki a dolgozóik szemét?
Ugyanez a cég, fél évvel ezelőtt LCD tévéket zúzott be.
A kifutó termékek, nem tárolják, betömörítik. Hogy te vagy én, de még inkább a cégnek dolgozó, rabszolga fizetésért güriző dolgozóik miért nem vásárolhatják meg, az itt a rohadt nagy kérdés, még mindig!
És miért nem adják oda a cipőket, élelmiszereket, de még a karácsonyfa izzókat is például gyermekotthonoknak, hajléktalan szállóknak, vagy egyéb rászorulókat segítő szervezeteknek? Vagy urambocsá’ miért nem viszik el kamionnal egy szabolcsi kis faluba, ahol sok gyerek még nem is látott banánt?!

 

 

Felfordult a gyomrom, ezer kérdést vetett fel bennem ez az egész, ami ráadásul már sok éve rendszer. Túrni kezdtem a netet és mit ad Isten, több hasonló bejegyzést találtam. Az egyikben egy diákmunkás teregette ki, hogy a kecskeméti Tescoban szintén ez folyik. Az éjszakai leltározás során válogatás nélkül zúzatták be a leselejtezett árut raklapokkal. A még használható holmik ugyanúgy végezték, mint a romlott termékek: vonalkód nélküli játékok, füzetek, samponok és lejárt szavatosságú élelmiszerek egyaránt a zúzógépbe kerültek. A gyártók, forgalmazók számára jogszabály írja elő a tevékenységük során keletkezett hulladék begyűjtését, hasznosítását vagy ártalmatlanítását. A szelektív gyűjtésre, újrahasznosításra viszont nem kötelez: elegendő, ha a cégek szabályosan lerakóra vitetik vagy hulladékégetőbe szállíttatják a szemetüket.  Természetesen a Tesco-Global Zrt. kommunikációs vezetője rosszindulatú, alaptalan vádnak tartotta az elmondottakat. Az illetékes szerint ők minden fajta hulladékot szelektíven gyűjtenek, azt az árut pedig, ami az eladásból visszavonásra kerül, lehetőség szerint jótékony célokra fordítják.

El akarták küldeni az étteremből őket, de egy másfajta lavinát indítottak el! – Kattints IDE a megható cikkért!

Kifejezetten pazarló életet élünk itt a Földön: világszerte 1,3 milliárd tonnányi étel kerül a kukákba összesen. A dánok ez ellen szeretnének harcolni egy olyan bolt segítségével, ahol a még fogyasztható, de lejárt szavatosságú, vagy hibás csomagolású termékeket adják el olcsón.

dánia

A WeFood nonprofit szervezet üzlete egy hete nyitott meg Koppenhágában, az érdeklődés pedig óriási, hiszen féláron kaphatjuk meg az árut, ami lehet zöldség, gyümölcs, vagy épp pár napja lejárt szavatosságú csomagolt élelmiszer. (Facebook oldalukon tájékozódhatsz a részletekről)

dánia

A dánok mellett, akik negyedével csökkentették a kidobott ételmennyiségüket az elmúlt öt évben, azok a franciák voltak. A franciáknál a boltokban és az éttermekben tilos kidobni a megmaradt, de fogyasztható ételt, azok mennek a szegényebb családokhoz, vagy a segélyszervezetekhez.

basmati

Két raklapnyi basmati rizs érkezik épp, melyet véletlenül rossz zacskókba csomagoltak a gyárban, ezért “normál” esetben a zúzdában kötöttek volna ki. Most már a boltban fognak landolni a hasonló termékek.

Szabadulnál a tárgyaidtól vagy fillérekért vásárolnál? Keresd a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokat!

fb

Ezt az olasz csomagot például azzal tették fel, hogy a legtöbbet ajánló viheti máris. 3 fajta szarvasgombától a fűszereken keresztül, mi szem szájnak ingere. Leselejtezték a boltban a szavatossága miatt (ki kellene dobniuk), de ha valaki igényt tart rá, licitálhat rá. Hát nem ez lenne a normális?

fb

wefood

we

Amint látod, van rá igény Dániában. Szerinted mennyivel inkább lenne rá itthon? És mi akadálya még mindig?
Meddig kell éhezniük gyerekeknek Európa szívében, ahelyett, hogy az élet ellenes törvényeket változtatnának meg?

Tesco titok – itt olvasható online a könyv, ami érdekelni fog!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Attila Szilagyi says:

  Nem csak a Tesconal van ez és nem csak Magyarországon.
  Én egy hetet dolgoztam kivancsisagbol, Angliában, a M&S nel. Ott van élelmiszert áruló üzletük is. A szívem szakadt meg az iszonyat mennyiségű,tökéletes állapotban lévő, kukában landoló élelmiszereken, gyümölcsökon. Ezek napi szinten este kerültek kidobasra. Senki nem vehetett belőle, kamerákkal nézték a területet ahol varakoztak az elszállításra. Az igazság egyszerű. Inkább kidobjak mert így tudják globálisan drágán tartani az élelmiszerek árat az emberek számára. Kérdeztem, és az állatok, pl az Állatkertben? Oda se visznek semmit. Gyönyörű, hűtött egész csirkék, pulykak, a méregdrága magnelkuli szöllők, egyszóval minden. Egyszerűen felfoghatatlan és felháborító.

 2. Igen, ez is így van. Bár itt kifutó termékként nyilvántartott Led tévék is mentek a tömörítőbe 🙁

 3. Margó Dancs says:

  1-2 évvel ezelőtt december 24-én még gyorsan elmentünk friss kenyeret venni zárás előtt kb 1 órával a zalaegerszegi Tescoba. Nem sokkal előtte sült ki 1 rahedli kenyér. A felvágottas pultnál az eladó kezdte összegyűjteni a rengeteg felszeletelt szalámit. Kérdeztem tőle, mit fognak csinálni vele,mivel 2 napig zárva lesznek. Azt mondta,ez mind megy ki a kukába. És a még meleg kenyérrel ami megmarad? Az is-felelte. Elképedtem. Kérdeztem tőle,még ők sem vehetik meg jutányos áron? Mondja nem bizony,semmit,mindent megsemmisítenek ez az előírás. Mondtam is neki,szégyen,hogy az élelmiszert megsemmisítik,ahelyett hogy vagy a dolgozóknak ajánlanák fel olcsóbban,vagy vinnék valamelyik otthonba,hajléktalan szállóra. Más országban meg tudják oldani,hogy segítsenek a rászorulókon az ilyen élelmiszerekkel,de még más termékekkel is, nálunk ez ismeretlen fogalom?Szégyen és gyalázat. Szerintem itt is lenne rá kereslet,mint ahogy a cikkben Dániában.

 4. Iren Farkas says:

  Úgy két évvel ez előtt ,éppen ezzel kapcsolatban kérdeztem egy ismerősömet, aki vezető beosztásban dolgozott az egyik Tesco-ban. Az illető elmondta, hogy egy részt a Tesco szerződésben áll a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, így minden leltárnál a lejárat közeli dobozolt, zacskózott és vákumcsomagolt árut átadják nekik. A friss árut azonban nem tárolhatják, a felvágottak 8 órát, a pékáru egy nyitvatartási napig lehetnek a polcon. A felvágottakat, és pékárut, ami záráskor megmaradt, korábban fél/harmad áron eladták a dolgozóknak. Azonban azt észlelték,rutinná vált, hogy a dolgozók a zárás előtti órában, olyan mennyiségű árút szeletelnek le, amiről tudni lehet, hogy nem kerül eladásra zárásig. Így a Tesco-nak kára származott, mert kilószámra ment el a csemege és a pékáru áru esténként fillérekért a dolgozóknak. Így ezt a gyakorlatot beszüntették, hogy a dolgozóknak ne legyen érdekük a pultok túltöltése. A műszaki cikkek veszélyes hulladéknak minősülnek, és a visszahozott selejt árut zúzzák be szándékosan, hogy az épp és jónak gondolt árút az emberek ne szedjék ki a konténerből , mert ha a zárlatos tv, magno halált okoz, a Tesco lesz hibáztatható. A néhány nappal a lejárat előtt lévő áru leárazása és kirakása pedig, a belső szabályozás szerint ( ellentétben a nyugattal) annyi adminisztrációval jár, hogy inkább nem csinálják, valamint az is kockázatos, hogy ha valaki megveszi és megbetegszik tőle, perelheti a Tesco-t. Szóval ez áll a háttérben.

 5. zoye says:

  Én is tescos vagyok, csak én az egyik logisztikai központban. Ott sem jobb a helyzet! Érdekesnek találom a hozzászólásokat, csak addig amíg a áruházi igazgató és talpnyalói fillérekért megvehetik a nagyképernyős tévét, addig a munkások éhbérért güriznek, de ők nem vehetnek meg kedvezményesen semmit! Hol itt az igazság??

 6. Anna8907 says:

  Végig olvastam ezt a linket ! És én is a Tescoban dolgozom mint tanuló! Sajnos hiàba càfoljàk mivel ez teljes mértékben így van ! De viszon valamit el kell mondani is …sajnos az emberek rá kényszerülnek itt dolgozni mivel nagyon kevés egész Magyarorszàgon a munka !Nagyon nehezen lehet elhelyezkedni!A tesco egy Angol cég és az én meglàtàsaim tapasztalataim szerint az Angol nem ad a magyarnak ezért sokszor hàborodnak az emberek ! És igaz !Nem ad de miért is? Mert a Magyar mit ad az angoloknak ? Utàlom a tescot de sajnos nagyon kevés a szakoktató Intézmény e l kell fogadni ezt a helyzetet! És ők döntik el mit kezdenek a selejtes , vagy epp bent maradt àrúval ! Sajàt pénzüket hagyjàk veszni ! Ez az Angol de a Magyart sem kell félteni mert az sem ad semmit inkàbb el vesz ! Le építik az embereket !

 7. Kega says:

  Sziasztok!

  Tescoba dolgozok.
  Először is tisztázni szeretném hogy nem védeni akarom a tescot csak az éremnek van másik oldala is, és azt szeretném kifejteni.

  1. Nekem sem tetszik hogy olyan dolgokat dobunk ki ami még bőven emberi fogyasztásra alkalmas. Ennek különböző okai lehetnek az én tapasztalatom szerint: Tesconál van egy olyan hogy pultontarthatóságiidő: Nagyon le egyszerűsítve ez azt jelenti addig a napig kezeli ha szükséges és biztosítja annak a terméknek a előírt minőséget. ez álltalábban jól be is van állítva nagy mértékű minőség romlás ez után jelentkezik. Itt jelezném, hogy ez nem szab.idő szóval ha ez lejár a termék még nyugodtan fogyasztható. De mivel a cégnél előirt szabályoknak nem felel meg ezért megy a zúzdába. Később leírom miért nem adja oda x.y szervezetnek.

  2. Lehetőség hogy mivel a tesconak nagyon sok beszállítója van ezért nyilván nem egyforma minőségű terméket kap mindenkitől (pl: gyümölcs mindenki tudja hogy még Magyarországon belül is rengeteg eltérés van a máshol termett gyümölcsök között. Na most gondoljatok bele, hogy itt nem Magyarországról beszélünk hanem kb világ mindenpontjáról érkeznek gyümölcsök a tescohoz (szölöböl van magyar, olasz, chilei délafrikai, stb) nyilván brutális különbségek vannak és igen van olyan is, hogy ugyan az a fajta gyümölcs ha egymás mellett van akkor az egyik eladhatatlan. szóval ha van 10 láda szép és 1 láda rondád előbb vagy utóbb az a 1 láda zúzdába kerül.

  3. A sérült termék ezt gyorsan két részre is bontanám egyik ami emberi fogyasztásra alkalmatlan a másik pedig ami alkalmas nyilván az előzővel nem foglalkozok. Sérült de fogyasztható ez azt jelenti, hogy mondjuk egy almán van egy kis vágás ha otthoni környezetben van kivágod és megeszed. Nyilván eladásra szánt almával ugyanezt nem teheted meg . Egészségügyi okok miatt sem mert kaphatsz egy szép nagy büntetést állambácsítol szóval ezt elkerülendő ez is megy a selejtbe.

  Miért nem adja oda a tesco x.y helyre, személynek, stb Itt jelentem ki hogy oda adja illetve adná biztosítva lennének az ehhez szükséges feltételek (törvényileg szabályozva van).
  Akik azt írják miért nem adja oda az a következőt mondja a tesco fízesen meg egy megfelelő kocsit személyzetet teszem azt az adott helyen egy megfelelő tárolási helyet arra a termékre amiből kára van.
  Józan paraszti ésszel is ez a vicc kategória felsőfoka lenne. Arról viszont nem ő tehet hogy az adott x.y szervezet vagy helység nem rendelkezik a megfelelő szállítási és,vagy tárolási lehetőségekkel. Megint csak per lehet a vége ha odaná olyanoknak akiknél hiányoznak a feltételek.
  Szóval egy halom kockázattól menti meg a zuzda a tescot. Érzelem menetes tudsz gondolkodni az belátja.
  Nem tetszik nekem sem de elfogadom és megértem.
  Hozzá teszem ha megvannak a feltételek akkor oda is adja!!!
  Szóval a lehetőség adott az elvitelre megfelelő felkészült a x.y alapítvány és ha az a alapítvány hasonlóan vélekedik mint a Tesco. Nagyon sarkított példát írok a vélekedésre: van egy régi biciglim nyilván olyannak akarom adni ingyen aki használja és megbecsüli nem olyannak aki eladja.

  Itt térhetünk rá hogy miért kerülhetnek be a tömörítőbe a műszaki cikkek.
  Ezt most rögzítem, hogy ebben nem vagyok bennfentes nem tudom pontosan, hogyan működik csak azt tudom leírni amit az én logikám kiadott (lehet hogy nagyon rossz a logikám)

  (Engem ez idegesít a legjobban)
  Alapvető hiba itt a felfogásba hogy egy boltnak nézik az emberek a Tesco-t hol ott egy globális cég. Ezt azért írom mert itt is megvan a fönök beosztott viszony.
  Ha jól tudom úgy működik a dolog hogy ha eladunk egy terméket annak 50% bolté másik 50% az botlott kiszolgáló egységé és gondolom ez még megy tovább, tovább amíg elnem jutunk részvényesekig akik csak a hasznot kapják meg.
  Ugyan úgy egyszerűsített példa:ha egy termék 100ft a teljes áron 50ft- kap belőle az a bolt ahol vetted 50ft-ot pedig add tovább az öt kiszolgálónak. És itt jön a csavar ha ugyan ezt a terméket mondjuk kirárusitásba veszed 50%-on akkor ugye 50ft-ot fizetsz érte de akkor már az a bolt nem kap belőle semmit ahol megvetted csak a kiszolgáló kapja meg az 50ft-ját. tehát a bolt ahol veted bukót rajta 50ft-ot. Így már rá lehet jönni hogy ha zúzdába rakja a cég az adót terméket akkor is 50 ft-tott bukot rajta és legalább nem kellet fizetni azokat az embereket akik pakolnák átárazzák vagy garancia levelet kitöltik stb stb. Illetve ezek az emberek olyan dolgokkal foglalkozhatnak ami a bolt számára hasznothoz tehát tulajdonképpen jobban járt. Nem beszélve arol, kénytelen leszel megvenned mondjuk egy ugyanolyan terméket ami mondjuk 120ft (nyilván nem biztos, hogy a Tescoba fogod megvenni de szerintem ezek a “zuzda gépek” minden múltinál megvannak) Szóval szerintem hosszú távon kiegyenlítik egymást.

  ui. Helyes írási hibákért elnézést
  Ez az én magán véleményem! Lehet szeretni, utálni.
  A legfontosabb a Tesco működési elve változik, változhat lehet hogy már nem így van vagy ahogy már írtam l én logikáztam rosszul szóval lehet, hogy soha nem is volt így.

 8. Tomi, azért írtam bele, hogy a szóvivő határozottan elutasítja, szerinte jótékonykodnak ezekkel a termékekkel. Hazugságban vannak saját magukkal is. De a törvényekről is szót ejtettem, hogy azon kellene változtatni, hiszen így mondhatjuk kis túlzással, hogy életellenes. Emberek halnak éhen az utcán míg tömörít a Tesco.

 9. Név nélkül says:

  Tisztelem a szerzőt, hogy leírja amit gondol, de először talán utána kellene járni a dolgoknak, hogy miért nem lehet odaadományozni minden terméket. Kopogtatni kellene az állami hatóságoknál és akkor megkapja a válaszokat. Franciáknál ezt az állam törvénybe iktatta. Ott ezért kell így csinálni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!