Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Vekerdy Tamás: Nem az a gazember, aki hazudik, hanem akinek nem lehet megmondani az igazat!

Librarius.hu kortárs kult magazin azért is vált az egyik kedvelt portálommá, mert alaposan néz rá a fontos témákra, és szólaltatja meg azokat az embereket, akik abban valóban jártasak. Riportjuk Vekerdy Tamás pszichológussal, mely a gyermekek szülők iránti ősbizalmának megőrzéséről és a hatékony tanulásról-tanításról szól, szintén ezek közé tartozik. 
Beszélgetésük kezdetén felidézték ezt a rövid kisfilmet – melyet már láthattál régebben a Zaccon -, és ennek nyomán haladtak tovább.
A videó témája: így látják a gyermekek részeg szüleiket.

 

 

Mit tanulhatunk a gyerekektől? Tette fel a kérdést Galambos Ádám evangélikus teológus Vekerdy Tamás pszichológusnak és Deák László evangélikus lelkésznek a PIM-ben tartott beszélgetésen. 

Vekerdy először két idegen szóval válaszolt, spontaneitást és kongruenciát említett. Az első azt jelenti, hogy az ember a benne megnyilvánuló érzelmeket, gondolatokat fejezi ki, nem leplezi azokat, ami a szívén, az a száján. A második fogalmat úgy magyarázta, hogy nem játssza meg magát, önmagával azonos, és nem kell hazudnia. Vekerdy idézett egy beszélgetést, melyben elhangzott az igen fontos mondata is:

“Nem az a gazember, aki hazudik, hanem akinek hazudnak, akinek nem lehet megmondani az igazat.”

vekerdy

“A gyerek őszinte, spontán, azonos önmagával és ez legnagyobb értéke gyermeki mivoltának, ami visszafojtható, de akkor megváltozik, megromlik. Eljutunk a nevelés alapvető kérdéséhez, hogy melyiket fogadjuk el: „legyél, aki vagy”, és ehhez segítek, megteremtem a környezetet és megismerlek. Nem ugyanaz mint a „csinálj amit akarsz”. Vagy ott van a másik út, a képmutatásra nevelésé, „legyél akivé én akarlak tenni”, de ez az örök harcok útja. Ahány gyerek, annyiféle érdem, intelligenciából nyolcféle létezik, de az iskola csak az értelmi intelligenciát kéri számon. Az iskolában megfelelés nem lesz azonos az életben való megfeleléssel, Churchill rossz tanuló volt, Petőfi megbukott, Stephen Hawking későn tanult írni, olvasni.”

Kattints ide és olvass a kislányról, akit orvoshoz küldtek a tanárok hiperaktivitással, de hatalmasat tévedtek!

A beszélgetés közben felmerült az ősbizalom kérdése is, ami alatt Vekerdy a gyermekeknek szüleik felé eredendően meglévő bizalmat érti, és amivel a gyermek együtt születik. A pszichológus szerint a legnagyobb trauma az, ha ez a bizalom megrendül.

“Kamaszkorban mindent fekete-fehérben lát a gyerek, de ha nem veszett el az ősbizalma a szülei iránt, akkor húsz-huszonegy éves korára a szülő visszakapja a gyermekét, mint kiegyensúlyozott, fiatal felnőttet, nem fog elsodródni.”

A modern iskola nem tanít, mert ott a tanulás a fontos

“A finn iskolában létezik ugyan alaptanterv, de van mellette egy miniszteri levél, amelyben kijelentik, hogy a pedagógus alkalmazza a megfelelő helyzetben, de ne tartsa be szigorúan. A beszélgetés a lényeg, a tananyagot nem befejezni kell, hiszen a gimnáziumi anyag 9%-ára emlékeznek a 20-30 év közöttiek úgy, hogy alkalmazni is tudják. A lényeg az elmélyedés a jelenségben, az élmény és az öröm amely hozzá társul, ami jóval az iskola vége után is fenntartja az érdeklődő nyitottságot. Élmény, érzelmi megragadottság nélkül nincs hatékony tanulás.Magyarországon nem pedagógus adta ki az első élményalapú tanulásra építő tankönyvet, hanem a Szegedi Rendőr-főkapitányság, mert a külföldi referens bemutatta a statisztikákat, hogy ott ahol élményalapú pedagógia van érvényben, csökken a fiatalkorú bűnözés és a visszaesők száma.”

Mérei Ferencet idézte, amikor az mondta, hogy ahol untatnak, onnan menekülj.

“Az ember nem unalmas, a tananyag sem, nem kell untatni a gyerekeket.”

Vekerdy Tamás: A szülők nem tehetik le a fegyvert! – kattints ide a cikkért!

Érdemes ide kattintani továbbá cikkükhöz, mely sok szülő kérdésére ad válasz: milyen könyvet érdemes venni a gyereknek.

Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!