Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Ilyen 16 évvel később a fiú, akinek magzati képe bejárta a világot

hand

 

 

Fotó: Michael Clancy: A remény keze (1999) 
A fénykép Amerikában az abortuszellenes mozgalom fő jelképévé vált

Hihetetlen, de már 16 év telt el azóta, hogy ez a kép körbeszaladt az egész világon. 1999. augusztus 19-én készült, amikor egy magzaton, a 21. terhességi hetében, méhen belüli műtétet kellett végrehajtani. A magzat Samuel Armas volt. Nyitott gerinccel fejlődött, a rendellenességre egy rutin ultrahangvizsgálat során figyeltek fel. Szülei, Julie és Alexander Armas egy akkoriban újnak számító műtéti eljárás, az anyaméhen belüli operáció mellett döntöttek, hogy születendő gyermekük nyitott gerincét helyreállítsák.

Az operációt végző két orvos, Dr. Joseph Bruner és Dr. Noel Tulipan fejlesztette ki a terhesség alatti műtéti eljárást, melynek során a műtét idejére felnyitják az anyaméhet és kiemelik a magzatot, hogy a szükséges beavatkozást elvégezzék rajta. A műtét végeztével a magzatot visszahelyezik az anyaméhbe, ahol továbbfejlődhet megszületéséig. A sebészpárosnak ez volt az 54. ilyen műtétje, de az operáció mégis rendkívüli volt, ugyanis Samuel volt a legfiatalabb, akin ezt a beavatkozást elvégezték.

Műtét közben a baba kinyúlt – az orvos elmondása szerint igazából ő emelte meg a kis kezet – anyukája méhéből , és apró ujjait az őt műtő orvos ujjai köré kulcsolta. A fiú azóta 16 éves kamasz lett, és bár vannak egészségügyi problémái, teljes életet él.

Az eljárás sikeres volt, a kis Samuel 1999. december 2-án, egészségesen jött világra. A terhesség alatti operációnak köszönhetően nem volt szüksége további műtétekre, mint azoknak a gyermekeknek, aki nyitott gerinccel jöttek a világra. Szülei szerint fiuk épp olyan mint a többi gyermek. Samuel szeret úszni, sőt több versenyt is nyert már.

3 hónap

Samuel 3 hónaposan

sam

Sam 21 hónaposan járni tanul

tesó

Testvéreivel

sam

Egyedül lépcsőzve

sam

A kosárlabda csapat aktív tagjaként

Az Urban Legends  képhez tartozó tényfeltárása szorosan hozzátartozik az igazsághoz még azt gondolom.
A fotót látva valóban úgy tűnhet mintha a gyermek fogta volna meg az orvos ujját, de valójában nem ez történt. Ugyanis a gyermek és édesanyja a műtét ideje alatt el volt altatva, egyikük sem tudott volna mozogni. A gyermek nem nyújtotta ki a kezét.” – nyilatkozta Dr. Bruner –„Érzéstelenítve volt, nem lehetett tudatában annak, mi történik.” A fénykép azt a pillanatot örökítette meg, amikor az orvos a műtét végeztével éppen a magzatot helyezte vissza az anyaméhbe, ekkor nyúlt Samuel karja alá, hogy finoman visszatolja édesanyja testébe. Michael Clancy, akinek írását a kép történetéről itt olvashatjuk, továbbra is kitart amellett, hogy a magzat korábban ébredt fel az altatásból és ekkor nyúlt ki az anyaméhből.  

Szerző: Gini Papp – Zacc
(fototortenet.blog.hu, urbanlegends.hu, specials.myajc.com)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!