Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Menj, nézd meg a magyar falut, amit az egész világ csodál!

Varázslatos helyként tüntették fel – már többször is  – különböző külföldi utazási portálok a mi kis hűtőtavunkat Bokodon. A kis csoda, melyet Komárom-Esztergom megyében találsz meg, egy mesterséges hűtőtó, melyet az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesítettek 1960-ban. Mivel a tó az erőmű miatt télen sem fagy be, így felkapott horgászparadicsommá vált az utóbbi években. Lebegő házak, piciny Maldív-szigetünkön.

 

 

bokod

(képekre kattintva nyílnak az eredeti helyükön)

bokod

bokod1

A mesterséges hűtőtó az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett.  Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A gát funkciója a hűtőtó természetes keringtetésének fenntartása, ugyanis az erőmű felmelegíti, míg a “hideg ágban” lehűlt víz a technológia miatt keletkezett gőzt hűti vissza. Az erőmű folyamatos működése miatt a tó télen sohasem fagy be teljesen. A tó körül jelentős horgászparadicsom bontakozott ki az elmúlt időben.

bokod

A tiroli bobozás le ne maradjon a bakancslistádról! 🙂 Kattints!

stégek

Tudtad, hogy nem messze tőlünk, Ausztriában vagy egy függőhíd és lépcső a semmibe? Mindenképp nézd meg ezt a cikket! Kattints!

bokod

stég

A 2200 lakosú település az M1-es autóúton közelíthető meg Tatabánya felé, onnan délnyugati irányban Környén keresztül Oroszlányra, majd nyugatra kb. 6 km.

falu

Mezítlábas park, ami mindig nyitva van és ingyenes ITT!  

tó

Az erőmű 1978-tól látja el Oroszlány távfűtését és melegvíz szolgáltatását. 1985-től kezdődően mind a négy blokkot rekonstruálták. Több műszaki korszerűsítés történt azóta is, elsősorban az erőmű hatásfokának javítását célozva.

köd

tó

Ha június, akkor irány az Alcsúti Arborétum, szentjánosbogár lesre – részletek ITT!

házak

Ezekben a vizekben meg kell fürdenem mielőtt meghalok! Kattints ide!

házak

stég

A Varázslatos Magyarország Természetfotós pályázat nyertes művei ITT!

bokod

Meseszép fotósorozat két világ között, érdemes ide kattintanod!

Szerző: Gini Papp – Zacc
(forrás: wikipedia)

Szerző: Gini Papp - Zacc

Ha tetszett, kérlek oszd meg te is, és mindig nézz szét a lap alján lévő képes ajánlatok között is! Ha van kedved, jobb oldalon csatlakozhatsz Facebook oldalamhoz, így egy jó kis csapat tagja lehetsz.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!