Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Menj, nézd meg a magyar falut, amit az egész világ csodál!

Varázslatos helyként tüntették fel – már többször is  – különböző külföldi utazási portálok a mi kis hűtőtavunkat Bokodon. A kis csoda, melyet Komárom-Esztergom megyében találsz meg, egy mesterséges hűtőtó, melyet az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesítettek 1960-ban. Mivel a tó az erőmű miatt télen sem fagy be, így felkapott horgászparadicsommá vált az utóbbi években. Lebegő házak, piciny Maldív-szigetünkön.

 

 

bokod

(képekre kattintva nyílnak az eredeti helyükön)

bokod

bokod1

A mesterséges hűtőtó az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett.  Az Által-ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A gát funkciója a hűtőtó természetes keringtetésének fenntartása, ugyanis az erőmű felmelegíti, míg a “hideg ágban” lehűlt víz a technológia miatt keletkezett gőzt hűti vissza. Az erőmű folyamatos működése miatt a tó télen sohasem fagy be teljesen. A tó körül jelentős horgászparadicsom bontakozott ki az elmúlt időben.

bokod

A tiroli bobozás le ne maradjon a bakancslistádról! 🙂 Kattints!

stégek

Tudtad, hogy nem messze tőlünk, Ausztriában vagy egy függőhíd és lépcső a semmibe? Mindenképp nézd meg ezt a cikket! Kattints!

bokod

stég

A 2200 lakosú település az M1-es autóúton közelíthető meg Tatabánya felé, onnan délnyugati irányban Környén keresztül Oroszlányra, majd nyugatra kb. 6 km.

falu

Mezítlábas park, ami mindig nyitva van és ingyenes ITT!  

tó

Az erőmű 1978-tól látja el Oroszlány távfűtését és melegvíz szolgáltatását. 1985-től kezdődően mind a négy blokkot rekonstruálták. Több műszaki korszerűsítés történt azóta is, elsősorban az erőmű hatásfokának javítását célozva.

köd

tó

Ha június, akkor irány az Alcsúti Arborétum, szentjánosbogár lesre – részletek ITT!

házak

Ezekben a vizekben meg kell fürdenem mielőtt meghalok! Kattints ide!

házak

stég

A Varázslatos Magyarország Természetfotós pályázat nyertes művei ITT!

bokod

Meseszép fotósorozat két világ között, érdemes ide kattintanod!

Szerző: Gini Papp – Zacc
(forrás: wikipedia)

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!