Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Hétköznapi hősök: Dr.Aranyosi Gergely, a falusi vak kisfiúból lett jogász

Vujity Tvrtko – az egyik példaképem -, akinek minden könyvét rongyosra olvastam, és aki nem véletlenül birtokolja számtalan kitüntetése között a Pulitzer-díjat is, fantasztikus híreket adott közre újra. Aranyosi Gergő akaraterejéről tájékoztatta olvasóit, a kisfiúéról, akiről egyik könyvében mesél részletesen. Akkor Tvrtko díjazta csillapíthatatlan tudásszomját és ajándékot is vitt neki. Azóta a srác felnőtt és nem akármit tett le az asztalra. Figyeld Tvrtko bejegyzését róla:

 

 

“Isteni csoda, határtalan büszkeség, dr. Aranyosi munkába áll

Múlt héten írtam Nektek a Hétköznapi Hősök-díj első kitüntetettjéről, Aranyosi Gergőről. A falusi vak kisfiú Karácsonyra azt kérte anyukájától, hogy műtsék meg a szemét, mert szeretne olvasni, nyelveket tanulni. Ezt az akaratot díjaztam sok éve, Gergő egy olvasótévét is kapott álmai megvalósításához. A műtétek után bal szemére vak maradt, jobb szemére 1% lett a látása. Ez a helyzet ma is.

aranyosi

A múlt héten Aranyosi Gergő átvehette kitüntetéses Summa Cum Laude minősítésű jogi diplomáját, így most már hivatalosan is jogász, jár neki a doktori cím. Pontosan tudom, hogy mennyire nehéz a pályakezdés a friss diplomásoknak, s a siket barátnőm, Weisz Fanni példájából is tudom, hogy a megváltozott munkaképességűeknek még inkább. Amikor felhívtam Miskolc polgármesterét, dr. Kriza Ákost, mégsem az vezérelt, hogy bárkinek is protekciót nyújtsak. Egyszerűen csak el akartam mesélni Miskolc vezetőjének, hogy városa egyetemén idén mindössze heten (!) végeztek a legmagasabb minősítéssel, közöttük pedig egy vak fiú, Isten csodája, az én Hétköznapi Hősöm, az egykori kisfiú, aki – ha más Miskolc- álmodott egy világot magának.

Megállapodtunk a polgármesterrel, hogy állásinterjúra hívják Gergőt, ahol nem lesz előny vagy hátrány a vaksága, egyedül a minősítése, tanulmányi eredménye és szaktudása számít. Abban is megállapodtunk, hogy a felvételi beszélgetés bonyolítója, a jogi osztály vezetője nem tudhat arról, hogy nekem bármi közöm is van Gergőhöz. Nem is tudott róla, így, amikor ma este felhívtam Őt, a fiú történetét megismerve, el is sírta magát. Mert, ugyanis: a Hétköznapok Hőse két körben is kiválóan teljesített, tudásával lenyűgözte a városháza munkatársait, a jogi osztály irányítóit.

Hátra van még a hivatalhoz közeli albérlet kiválasztása, ahonnan Gergő, fehér botjával is könnyen eltalál. A fiú letölti a szükséges olvasószoftvereket, megtörténik az akadálymentesítés, és ezzel dr. Aranyosi Gergő hivatalosan is megkezdi munkáját, szakmai karrierjét, felnőtt életét.

Bevallom, potyogtam a könnyeim, amikor megtudtam, hogy így helytállt. Emlékszem még a csetlő-botló kisfiúra, aki kereste a kezemet, aki félszegen megölelt és simogatta az arcomat, hogy megtudja, hogyan is nézhetek ki. Emlékszem, ahogy 12 évesen (!) mesélt az álmairól, arról, hogy tudja: előtte sokkal nagyobb út, s vele küzdelem áll, mint mások előtt, mégsem adja fel, SOHA!

dr. Aranyosi Gergő példát mutat mindannyiunknak. Példát arra, hogy valóban semmi sem lehetetlen. S üzenetet küld arról, hogy megérte. Régóta tudom, hogy az újságírás hatalom, amellyel meg kell tanulni élni, és nem visszaélni. Amikor riporter lettem, arra tettem fel az életemet, hogy az IGAZI HŐSÖKET népszerűsítsem. Nekem erről szól az újságírás, erről az életem.

Büszke vagyok, hogy ott lehettem az első lépéseknél, és büszke arra, hogy erről az örömteli hírről beszámolhattam Nektek. Nem tudom, hogy mekkora sikerrel, de arra kérem újságíró kollégáimat, hogy ezt a hírt, ezt az arcot, ezt a küzdelmet, ezt a sikert írják meg, ne a bulvárhülyeségeket. Ezért kérlek Benneteket is ennek a bejegyzésnek a megosztására, hogy minél többen megtudhassák: nem csak teljesítmény nélküli celebek, hanem ILYEN HŐSÖK IS ÉLNEK KÖZÖTTÜNK!

Tudják meg, minél többen, hogy van egy egykori vak kisfiú, aki megálmodta a megálmodhatatlan világot, amely most – elismerve a hatalmas harcot – átölelte Őt! Büszkeségem, dr. Aranyosi Gergő, most örömömben sírok, mert hatalmas erőt adsz. Nekem, s lehet, hogy másoknak is! Sok boldogságot kívánok Neked, példaképem!”

Gergőt egyszer közösségi nevéről faggatták, miért lett épp Kisherceg, mire ezt válaszolta:
A selmeci hagyományokhoz hűen megtartott balekavató után ragadt rám, a két felsős hallgatótól kaptam, akiket felkértem firmáimnak, s örömmel viselem. Szerintem teljesen illik rám és vállalható, így ragaszkodom is hozzá.

11 szívmelengető idézet a Kishercegből ITT!

Mondatok Gergőtől

Jókat lehet mosolyogni, ha az ember nem lát, amennyiben humorosan fogja fel a helyzetet. Például amint csodálkoznak azon, hogy az egyik kezemben fehér bot van, a másikban pedig érintőképernyős mobil.

A színek fontosak számomra, ezeket valamennyire érzékelem is. Kedvenc színem: a fekete és a sötétkék.

Sajnálom azokat a fogyatékkal élőket, akik visszahúzódóak és sértődékenyek: nem elég bajuk van, hogy még ezzel is tetézik?!

Szerelmem még nem volt, de egyszer talán eljön. A külső nem fontos, csak az ápoltság. Sokkal inkább, hogy kedves és megértő legyen.

Olvasd el Tvrtko történetét, hogyan találta meg a hajléktalan bácsit, akinek meg akarta hálálni amit tett! ITT az első része!

Fotózkodj jótékonysági csekkel! Tvrtko kihívásáról itt olvashatsz!

Közreadta: Gini Papp  – Zacc
Forrás: Tvrtko Fb oldala

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!