Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A mentősök igazi szuperhősök, újszülöttet élesztettek újra egy lakásban!

Lélekemelő képsorozatot jelentetett meg a napokban az Országos Mentőszolgálat, Facebook-oldalán. Minden egészségügyben dolgozót hősként tisztelek, a mentősöket pedig igazi bajnokoknak tartom. Lélekjelenlétben verhetetlenek, ez egészen biztos. Néhány nappal ezelőtt egy kismamához riasztották, aki 24 és fél hetesen begörcsölt otthonában. Bármennyire is siettek, a szülés beindult, mire odaértek, már a nagymama rohant eléjük sírva, hogy megszületett a kisbaba, de bizony úgy néz ki, hogy meg is halt szegényke. 

 

 

baba

Fotó: Országos Mentőszolgálat / Facebook

“Néhány nappal ezelőtt későn este a Központi Irányítócsoporthoz érkezett hívás, hogy a Fővárosban egy fiatal 24 és fél hetes kismama görcsöl. Bajtársaink hamar a helyszínre érkeztek, ahol a nagymama sírva szaladt ki, hogy a baba éppen most született meg és úgy látja, halott. Az ápoló és a gépkocsivezető befutottak a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron élettelen gyermekével. A gépkocsivezető bajtárs értesítette a mentésirányítást, ahol telefonos munkatársunk riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es eset kocsit.

Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a baba nem lélegzik és szíve mindössze 60-al vert, ami folyamatosan csökkent. Bajtársaink a konyhaasztalon helyet csináltak az ellátáshoz, az újszülött melegítéséhez lámpát tettek a baba fölé és oxigén adása után a köldökzsinórt elvágták. Az anyukánál shockfektetést alkalmaztak és Dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon történt segítség nyújtásával megkezdték a baba szájjal történő lélegeztetését, amelynek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt. Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 72-es esetkocsi munkatársai pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. Bajtársaink az újszülött kisbabát és az édesanyát kórházban szállították és stabil állapotban átadták.
A mentésben résztvevő Bajtársaink: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Léránt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galkó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató. A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, Bajtársainknak pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk.” – olvasható a Mentők facebook bejegyzésében.

baba1

Egyértelmű, hogy ezt a szakmát nem a pénzért csinálják, erre születniük kellett. Szakértelmükkel, gyors észjárásukkal életeket mentenek. Van-e ennél nagyobb dolog a világon? Azt hiszem erre mindenki tudja a választ…

Ajánlott olvasmányok még:

 Szerző: Gini Papp – Zacc

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!