Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Augusztusban többször is érdemes lesz kémlelni az eget!

Először jön a kívánságok éjszakája augusztus 11-12-én! 
A Perseida-meteorrajt nagyon szeretjük, mert évek óta sok fényes taggal örvendeztet meg bennünket. Gyakran csomókban hullanak a csillagok, vagyis rövid idő alatt több is érkezik, majd egy ideig várakoznunk kell, és újra indul a mozi. Mindenképp érdemes minél többet kint tartózkodnunk majd a szabadban!

 

 

csillag

Mezítlábas park, ami mindig nyitva van és ingyenes ITT! – Fantasztikus program, majd meglátod!  

A Perseidák általában augusztus közepére esik. Ilyenkor igazán romantikus program lefeküdni egy mezőn és figyelni a hullócsillagokat, hiszen percenként átlag 1-2″csillag” éri el a légkört. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s. 

csillag

Menj, nézd meg a magyar falut, amit az egész világ csodál! Kattints ide!

Garantált élmény, ha ügyesek vagyunk! Tavaly kifogtunk egy felhősebb időszakot, de a tavaly előtti, minden képzeletet felülmúlt. Egy olyan helyre mentünk ki csapatostul, ahol általában driftelni szoktak, és reméltük, hogy tudják, ma nem az ő napjuk van. Fáklyákat szúrtunk le, és plédeken dobtuk hanyatt magunkat. Voltak akik a ciderükkel, mások a sörükkel hűháztak, és persze a szörp is fogyott. Isteni élmény volt mondhatom, csak biztatni tudlak, hogy készülj rá, tervezz és gyűjtsd a kívánságokat! 

Ha lehet, válasszatok városon kívüli helyet, vagy olyat, ahol körpanorámát találtok. 

“Szent Lőrinc könnyeinek” is szokták nevezni a 258 augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére. A Perseidák igazán látványos, hiszen a  meteoritok a légkörünkben elégve szépséges hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel.

Tehát érdemes 2016. augusztus 12-én este figyelni az eget, hiszen a maximumot ekkor várhatjuk. Azonban már augusztus 10-től érdemes nézni az eget. Augusztus 12 után is észlelhetünk pár napig a jelenséget, csak nem olyan intenzíven.

mars

(fotó: earthsky.org)

Augusztus 12-én a Mars-Hold-Szaturnusz bolygók együttállásában gyönyörködhetünk majd, nem csak a Perseida-rajokat figyeljük!

merkur

(fotó: cnet.com)

Augusztus 15-én, alkonyatkor a Merkúr bolygó is jól megfigyelhetővé válik. Ez azért is nagyon érdekes, mert ez van legközelebb a naphoz, tehát csak igen ritkán látható. 

mars

Augusztus 24-én egy sorba rendeződik a Mars, a Szaturnusz és a vöröses fényű szuperóriás csillag, az Antares. Utóbbi égitest nem kicsi, Napunknál közel 900-szor nagyobb. Az együttállás látványos lesz, ezt sem árt bevésni a naptárba.

Látogass el a dörgicsei Levendariumba! Részletek ITT!

együtt1

(fotó: universetoday.com)

Az este, mikor összeér a Vénusz és a Jupiter. Lélegzetelállítóan közel lesznek egymáshoz! Augusztus 27-én naprendszerünk második és ötödik bolygója látszólag nagyon közel kerülnek egymásra, mindössze 4 ívperc fogja őket elválasztani az égen. Úgy fognak ragyogni, mint egy fényes csillagpár, ezt sem érdemes kihagyni.

borító

(forrás: earthsky.org)

Látogass el az örök szerelem emlékművéhez, nézd meg a Bory-várat (ITT)

(forrás: bfnp.hu, eartsky.org)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!