Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

A 31 TOP ország, itt élnek a legboldogabb emberek az egész földön!

A londoni székhelyű Legatum Intézet, minden évben bemutatja a globális jólét indexét. A hatalmas felmérés rangsorának élén a leggazdagabb országok állnak. Ez nagyon fontos tényező, de nem minden. Ezért is vizsgálnak 89 mutató szerint meg egy országot, és eszerint kerülhet listájukra. Nem mindegy, hogy e gazdagságot milyen áron érik el. Fontos adalék tehát, hogy az ország polgárai mennyire érzik magukat boldognak, kipihentnek. Fontos vizsgálati pont számukra az oktatás, az egészségügy, a biztonság, a személyi szabadság is. 
A következő index azt a 31 országot rangsorolta, melyeket abból a 142-ből szűrtek ki, akik elég adatot bocsájtottak a rendelkezésükre. Itt vannak tehát a legjobban teljesítő országok, ahol az emberek valóban elégedettek.

 

 

31. A Balti-tenger keleti partján fekvő Észtország.

észt

30. Talán meglepő, de az Egyesült Arab Emírségek, csak a harmincadik helyen végzett. 

dubai

29. Lengyelország, mely megelőzi még az Emírséget is. Náluk a legjobb a biztonság, a védelem. 29. helyen végeztek az egész földet tekintve abban, milyen mértékű személyi szabadságot élveznek az állampolgárok és 26-ként mondhatják, hogy országuk a legbiztonságosabb.

lengyel

28. Dél-Korea – Ázsia három gazdasági motorja közül (Kína és Japán mellett), egyértelmű, hogy a TOP 31 tagja.

dél-korea

27. Portugália minden megelőző gazdasági problémája ellenére, az elmúlt években nagyon kedvezően fejlődött. A dél-európai államokat rangsorolva, a top 20-ban végeztek személyi szabadság, biztonság és védelem kategóriában.

portugália

26. Közép-Európából Csehország végzett ezen az előkelő helyen. A gazdasági részindex 13. helyre sorolta őket, tehát gazdagság tekintetében (is) köszönik jól vannak.

cseh

25. Szlovénia még őket is megelőzi, főként oktatás tekintetében.

szlovén

24. Spanyolország toplistás az oktatás, személyi szabadság területén, helyezésükön nem csodálkozunk, hiszen az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyként tartják számon.

spanyol

23. Bár Málta oktatási rendszerét csak 42. helyre rangsorolták, minden más részindex magas helyen tartja őket, például az elmúlt évben itt volt az egyik legmagasabb a ‘jólét’ index.

málta

22. Franciaország pontszámai estek az elmúlt évhez képest, de még mindig jó pozícióban van.

francia

21. Tajvan. A szigetország biztonság tekintetében stabil hatodik helyen van évek óta.

tajvan

20. Hong Kong a vállalkozások, lehetőségek hazája, ők mindig a TOP 10-ben végeznek ezen a területen, de biztonság, védelem tekintetében is a lista tetején vannak.

kína

19. A Prosperity Indexe szerint, Japán lakói 7. helyezést értek el, mint a föld legegészségesebb emberei, de az ország csak 33. személyes szabadság tekintetében, és ez hátrébb sorolja őket.

japán

A világ legszebb tengerpartjai, ezeket kedvelték a legtöbben – kattints ide!

18. Belgium is előkelő helyet szerzett egészség területén, tizedikek lettek. Annak ellenére, hogy esett biztonság tekintetében a pontjuk, még mindig a TOP 20-ban foglalnak helyet.

belga

17. Szingapúr, Belgiummal cserélt helyet idén, megelőzve őket. Gazdasági alindexe szerint az egyik legerősebb.

szingapúr

Két világ között készült meseszép fotók ITT!

16. Ausztria két kategóriában is a TOP 10-ben végzett, ezek az egészségügy és a vállalkozó szellem, azaz a lehetőségek. De ez sem volt elég ahhoz, hogy ne csússzanak vissza egy helyet ebben az évben.

Ausztria

15. Az Egyesült Királyság – Nagy-Britannia két helyet esett idén az előzőhöz képest, de továbbra is erősen benne vannak oktatás és biztonság területeken a TOP 20-ban.

london

14.  Németország – a Prosperity Index szerint – az ötödik legerősebb hely gazdaságilag az egész világon. És így van ez már 4. éve.

német

13. Luxemburg polgárai magas szintű személyi szabadságot élvezhetnek, egészségesek, erős a kormányuk és jól gazdálkodik.

luxemburg

12. Izland, az Észak-atlanti nemzet élvezi a személyes szabadságát, biztonságát, és tele vannak lehetőséggel, vállalkozó szellemmel. De még ez sem volt elég, hogy ne essen pozíciójuk az előző felméréshez képest.

izland

11. A világ legerősebb országa – egészségügyi létesítményei tekintetében -, az Amerikai Egyesült Államok, de polgárai nem élveznek kellő biztonságot.

usa

10. Írország két helyet ugrott idén, köszönhetően egyre erősödő biztonságának.

ir

Ezért kell feltétlenül ellátogatnod Írországban – kattints ide!

9. Finnország kormányzása az ötödik legjobb a világon, de viszonylag gyenge gazdasága letolja a kilencedik helyre.

finn

8. Hollandia, az idei index egyik meglepetése, olyan magasra ugrott oktatás, egészségügy és személyes szabadság területén is.

holland

7. Ausztrália három egymást követő évben is kiérdemelte a Prosperity Indextől a világ legjobb oktatási rendszere címet.

auszt

6. Kanadában élnek a föld legszabadabb állampolgárai, az ő személyi szabadságuk a legerősebb.

kanada

5. Svédország – a svédeknél a legmagasabb a vállalkozó szellem, végtelen lehetőséggel, óriási támogatottsággal.

svéd

4. Új-Zélandon erős a társadalmi kohézió, ezért a közösség bevonása jelenti számukra a legjobb szintű társadalmi tőkét. A legsikeresebb nem európai nemzet.

zéland

3. Dánia végzett a harmadik helyen nagyszerű kormányzásának köszönhetően, mely magas szintű oktatást biztosít polgárainak és magasan tartja a társadalmi tőke pontszámot is. A viszonylag rossz egészségügyi pontszámuk (16.) rontja a statisztikát, ami miatt nem kerültek előrébb.

dánia

2. Svájc már három egymást követő évben lett második a Jólét indexen. Az alpesi ország kormányzata nagyon magas minősítéseket kap minden évben.

svájc

1. Elérkeztünk a legizgalmasabb ponthoz. Vajon ki a világ legerősebb országa napjainkban?
Norvégia! A skandináv ország a részindex minden pontján a TOP 10-ben végzett, és mint ilyen egyedülálló és rendkívül vonzó.

norv

Mivel a testvérem és családja több mint fél éve él Norvégiában, októberi kiutazásomat követően tervezek egy hosszabb lélegzetvételű cikket szánni az országnak.

Szerző: Gini Papp – Zacc 
(forrás: nordic.businessinsider.com)

Nézd meg saját képeimen a magyarországi Bory-várról szóló beszámolómat ITT!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!