Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Sophia Loren 82 lett! – “A szépség az, ahogyan érzed magad”

Sophia Lorenen minden olyan nagy, a szeme, a szája, az orra, a mosolya, a szíve, a domborulatai, anyasága, élet szeretete és élet bölcsessége is. A ízig-vérig olasz, szenvedélyes dívában ott van a féltőn szerető “mamma”, a végtelenül hűséges társ is. Sokoldalú ember, akitől érdemes ellesni sikeres magánéletének titkát is. A nő, aki betöltötte 82. életévét, még mindig gyönyörű és vidám.

 

 

8 éves

Sofia Villani Scicolone törvénytelen gyermekként Rómában született és Nápoly szegénynegyedében nőtt fel. Apja köszönte nem kért a gyerekből, ezért lelépett, édesanyja a lányanyák számára fenntartott kórteremben szülte meg. A gyufaszálnak csúfolt kislány 14 éves korában megtelt szépséggel.

sofia

15 évesen második helyezést ért el egy nápolyi szépségversenyen. Azon a versenyen, melyen édesanyja függönyből varrt ruhájában lépett fel. Anyja, aki Greta Garbo hasonmásversenyt nyert fiatalkorában, minden erejével azon volt, hogy lányait kiemelje a szegénységből valamivel. Vérszemet kapott amikor Sophia dobogós lett, és gyorsan beíratta egy nápolyi színiiskolába. A szépségversenyen nyert vonatjeggyel utaztak is Rómába, amikor hírét vette, hogy Cinecittàban éppen statisztákat kerestek a Quo Vadis című produkcióhoz.

loren

A szép kamasz lányt ki is választották, látni is a filmen, a főszereplő Deborah Kerr egyik rabszolgalányaként. Anyja és húga hazamenetele után Sophia egyedül maradt az Örök Városban, de tudott vigyázni magára. Egész életében veleszületett intelligenciája segítette a döntéseiben. Így bár fényképregények arcaként dolgozott, nem jutott arra a sorsra, mint sok, sztárságról álmodozó kortársa, akik egyik szereposztó díványról a másikra vándoroltak.

testvér

Imádott testvérét csókolva, csak úgy, ahogyan az olaszok teszik, csupa szenvedéllyel

ponti

Amikor megismerkedett a nála huszonnégy évvel idősebb és családos Carlo Pontival, úgy tűnt, a menedzsert csupán mint nő érdekli. Az ő történetük egy másik, két évvel későbbi szépségversenyen kezdődött, amelyre Sophia be sem akart nevezni. Ám a zsűritag Ponti felkérte, így kötélnek állt. A második díjnál nagyobb jutalom, hogy életre szóló támaszt nyert Ponti személyében, aki azonnal elkezdte próbafelvételekre küldeni a lányt.

ponti

A próbafelvételt lesújtó eredményét – orrát túl nagynak, csípőjét túl erősnek találták – feledtette a protekció, így alig 19 évesen – immár Sophia Loren művésznéven – az Aida filmváltozatában megkapta első főszerepét. A szerepet először Gina Lollobrigidának ajánlották fel, de ő nemet mondott, mert nem akart egy operaénekesnő dublőze lenni – ezzel kezdődött a két színésznő rivalizálása.

szofi

“A szexiség vagy benned van vagy nincs, és nem sok köze van a mellhez, a combhoz vagy az ajakcsücsörítéshez.”

loren

loren

1953-ban, 19 évesn már Sophia Lorenként szerepel az első filmjében. 

film

Az Egy asszony meg a lánya című, saját hányatott gyermekkorát idéző filmben már színészi képességeit is megcsillanthatta. Alberto Moravia regényének filmváltozatában alig 27 évesen játszotta el a háború embertelensége elől menekülő anyát és 1961-ben, a filmtörténetben elsőként nem angol nyelvű alkotásban nyerte el a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

 ponti

Senki nem jósolt nagy jövőt kapcsolatuknak, de a szerelem mindent felülírt, 1957-ben házasodnak össze és Carlo haláláig együtt maradnak.

fiaival

Pontitól két fia született.  Akik ismerik, mind azt mondják, Sophia Loren mindig is a lehető legtipikusabb olasz mamma volt, aki törődött a gyerekeivel – kisebbik fia, Eduardo négy évvel Carlo után született –, főzött, gondoskodott róluk, és mindemellett produkált egy igencsak tiszteletet parancsoló karriert is.

marcello

Marcello Mastroiannival ők alkották az olasz film álompárját, több mint tíz alkotást készítettek együtt (Tegnap, ma, holnap; Házasság olasz módra; Napraforgó; A pap felesége; Egy különleges nap; Véres föld). 1994-ben, másfél évtized után játszottak ismét együtt a Robert Altman rendezte, parádés szereposztású Divatdiktátorok című filmszatírában. Sokszor vették szájukra őket emiatt az összhang miatt az újságok.

marcello.gif-c200

‘ Marcellóval a diszkréció, az optimizmus, az életöröm és annak a tudata kötött össze, hogy szerencsés volt az életünk” – emlékezett, hozzáfűzve, hogy “soha semmi nem volt” közöttük. ‘

oscar

3 Oscar és 7 Golden-Globe-díj tulajdonosa. Okosan használta fel nevének reklámértéket: előbb szakácskönyvekkel, később divatos és igényes kivitelezésű szemüvegekkel jelent meg az üzleti életben. Barátnője, Audrey Hepburn halála után folytatta néhai kolléganője munkáját a  UNICEF jószolgálati nagyköveteként.

nő

“A szexepil ötven százalékban az, ami benned van, ötven százalékban az, amit mások gondolnak, hogy benned van.”

82

82 évesen

Fegyelmezett életmódjának köszönheti ma is csodás alakját. A Playboy magazin még közel a hetvenhez is megkereste, de az aktfotó-ajánlatot akkor is visszautasította, igent mondott viszont kilenc éve a Pirellinek, így ő a gumigyár híres naptárainak legidősebb szereplője.
Naponta 45 percet tornázik és már szakácskönyvet is írt. Neve áruvédjegy is, a Loren-szemüvegek világszerte ismertek.

szofi

“A szépség az, ahogyan érzed magad, és ami tükröződik a szemeidben. Semmi köze fizikai dolgokhoz.”

Toszkán termálfürdők – azonnal csomagolsz, és utazol, ha megnézed!
A szicíliai Gangiban már ingyenes a háromszintes ház!
Gangira kitértem már másik két olasz városkával együtt (ITT!)
Kattints ide, és nézd meg a 80-as, 90-es évek szívtipróit, mennyit változtak napjainkra!
Kattints ide és nézd meg hogyan ünnepelték 20. évfordulóját Hugh Jackman és 13 évvel idősebb felesége!
Híres apák és fiaik – meghökkentő hasonlóságok ITT!
Ennyit változtak első Oscar gálájuk óta a sztárok – kattints ide!
Liam Neeson pároknak szóló tanácsát érdemes megfogadni! ITT!
Müller Péter: A házasságban hazamegyünk egymásba… (kattints ide a cikkért!)
Hallottad már Tina Turnert szankszrit mantrát énekelni? Kattints ide!
27 híresség, akik felett eljárt az idő
Rock sztárok akkor és most – 45 fotóért kattints ide!
77 éves lett a bunyókirály, a csillagszemű Terence Hill – kattints ide az összefoglalóért!
Kattints ide és olvasd el megemlékezésemet Bud Spencerről!
Így búcsúztatta Terence Hill mindenki Piedonéját!
Kire emlékszel retro kedvenceink közül? Kattints ide, teszteld magad!
76 éves az örök Winnetou, Gojko Mitic! Kattints ide az összefoglalóért!

(forrás: pinterest, wikipedia, giphy)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!