Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Nagy-Britanniában megnyílt az élelmiszer feleslegek áruháza

Máris rengeteg nehéz sorsú családon segített a becsületkasszás, illetve “fizess, ahogy érzed” elven működő áruház Nagy-Britanniában.(Vannak már hasonló, sikeresen működő helyek Dániában és Franciaországban is! Ide kattintva találod meg a róluk szóló cikket.)

 

 

The Real Junk Food Project szárnyai alatt nyitották meg “The warehouse” névre keresztelt áruházukat, a Grangefield Industrial Estate területén – a Leeds-hez közeli Pudsey-ben -. (A The Real Food Project Berlinben is dübörög már jó ideje, csak még áruház nélkül, földrajzilag is egyre kiterjedtebb kezdeményezés.)

polc
kaja
Az Egyesült Királyság első élelmiszer-hulladék szupermarketjében böngészi a polcokat egy vásárló 

Az aktivisták arra kérik a szupermarketeket, szálloda láncokat, éttermeket és cégeket, hogy ne dobják ki “hulladék” ételeiket, mert az ilyen típusú lerakatokba és egyéb jótékony célra szeretnék elszállítani azt. 

polc

polc

A Pudsey-i raktár polcai roskadoznak a helyi vállalkozások ételeitől

polc

Naponta átlagosan 2 és 10 tonna közötti élelmiszert szállítanak be ide

kaja

Az Európai Unió országai közül, Nagy-Britanniában folyik a legmagasabb szintű élelmiszer pazarlás. Felméréseik szerint, egy év alatt annyi élelmiszert dob ki egy család, ami három hétre lenne elegendő. Csak ennek a helynek az üzemeltetésével 12 ezer gyermeket tudnak megetetni hetente!

Az élelmiszereiket folyamatosan válogatják, semmi sem romlott, csupán szavatossági idejük közelít lejáratához. Továbbá a szigorú élelmiszer biztonsági szabályok miatt kell megválniuk ezektől felvásárlóiknak, ezért meg kell tőlük szabadulniuk, noha nincs semmi bajuk.

 

„Ez a hely tart bennünket életben az utóbbi hetekben. Három gyerek és két felnőtt eltartása a mi helyzetünkben hirtelen rettentően nehézzé vált, amikor kiderült a betegség. Óriási szerencse, hogy hallottunk a Warehouse-ról.” – mesélte Kirsty, akinél nem olyan régen diagnosztizáltak egy elég súlyos, krónikus betegséget, ami miatt a 3 gyermek gondozása a férjre hárult, akinek emiatt ott kellett hagynia a munkahelyét, így a család bevétele hirtelen szinte a nullára esett vissza.

Remélhetőleg még több ország kapja fel a fejét erre a közeljövőben, köztük mi is, és nem kígyózó sorok fagyoskodnak a Blaha Lujza téren karácsonykor egy tál paprikás krumpliért. Mert így is lehet/ne.

A hipermarket legmegdöbbentőbb vásárlói – itt!

Szerző: Gini Papp – Zacc
(forrás: dailymail.co.uk)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!