Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Az élet egyik nagy csodája, burokban születés

Haver, Te biztosan burokban születtél! – kiáltunk fel, amikor valakit különösen szerencsésnek tartunk. Lehet, hogy benned is csak közmondásként él, pedig előfordul, hogy tényleg észre sem veszi az újszülött, hogy a világra jött, mert magzatburokkal együtt emelik ki császármetszés közben édesanyjából, de természetes úton is érkezhet ily módon. Dr. Aris Tsigris, görög szülésorvos, lélegzetelállító fotót tett közzé közösségi oldalán egy kislányról, akinek így segített megérkezni.

 

 

burok

Bár az ilyen eset rendkívül ritka, mivel a szülés során magától megreped a burok, vagy mesterségesen repesztik a szülésindításkor, Dr.Tsigris elmondta sajtónyilatkozata során, hogy a kislány nem volt veszélyben, a burkot születés után is meg lehet repeszteni. A baba pedig ekkor veszi az első levegőt.

fog

Apukák, akik mellükre veszik újszülöttjeiket császármetszés után

fog

A burok nem más, mint a kismama pocakjában lévő, magzatvízben lebegő embriót 9 hónapon át, közvetlenül körülvevő védelem. Ez a burok össze van nőve a méhlepénnyel, szoros egységet alkot vele, és hermetikusan zárja el a külvilágtól a magzatot. De ami elsőre furcsa lehet, az anya szervezetét is. Tulajdonképpen egy önműködő “gyár”, egy kommunikációs csatorna a méhlepény és az anyai keringés között, kapcsolatot teremtve tápanyagot vesz fel az embrió számára, az abban keletkező anyagcseretermékeket pedig leadja.

fej

Maga a felépítése is egy csoda. A burok, az embrióval és a méhlepénnyel együtt a hímivarsejt által megtermékenyített petesejtből fejlődik ki. A lepény feladata tehát kapcsolatot teremteni az anyai keringés és a köldökzsinóron keresztül fejlődő magzat között úgy, hogy ellátja tápanyagokkal és oxigénnel, miközben a keletkező anyagcseretermékeket és szén-dioxidot eltávolítja. A buroknak kettős fala van, melynek széléhez tapadva dolgozik a méhlepény. Normális körülmények között 40 héten át sértetlen, repedésének következménye a szülés.

Így lepték meg a hálás szülők a koraszülött osztály nővérkéjét – kattints ide a csodás videóért!

doki

Dr. Tsigris munka közben

Miután a gyermek megszületett, elvágják a köldökzsinórt, de utána még meg kell születnie a lepénynek is. A magzatburok maradványai is ekkor távoznak. Végül az anyaméh összehúzódik, ezzel kipréseli magából az esetlegesen még bent maradt szövettörmelékeket.
 
Emlősállatoknál egyébként az a normális, hogy a kölykök magzatburokban születnek meg. Amint kijutottak a nagyvilágba, anyjuk ösztönösen átharapja a burkot és megeszi azt a lepénnyel együtt. Ennek a szakértők szerint az az oka, hogy a méhlepényben található tápanyagok ne vesszenek kárba, illetve hogy az állat természetes ellenségének számító ragadozók ne ismerjék fel olyan könnyen a védtelen állapotot.

doki
doki

Kiscsikó magzatburokban
A babonától eltekintve, miszerint a burokban született ember szerencsés lesz a későbbiekben, így világra jönni semmiféle előnnyel nem jár. Sokkal inkább extra gyors ellátást igényel, szemben a normál szüléssel. A szólás eredete tehát ebből legfeljebb csak oly módon eredeztethető, hogy aki egy ilyen állapotot túlél, annak nagyon szerencsés embernek kell lennie.
 

Kattints a baba első lélegzete – csodálatosan nyers képek című cikkemre is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!