Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Láttál már folyékony szivárványt? Nézd meg a föld legszebb folyóját!

A Serrania de La Macarena National Park Kolumbia első nemzeti parkja az Andok keleti részén, Meta tartományban. A park 6200 km2 nagyságú ökológiailag egyedülálló terület, itt találkozik az Amazonas és az Orinoco régió növény- és állatvilága, különleges klímájának köszönhetően rendkívül gazdag biodiverzitás figyelhető meg, számos endemikus fajnak ad otthont.  Jaguárok, pumák, szarvasok, hangyászok, több macskaféle, 8 majomfaj, 550 madár-, 100 hüllő- és 1200 féregfaj él a területen. Növényvilága is változatos 48 orchidea- és 2000 további növényfaj található itt.

 

 

folyo

folyo

És mégsem emiatt vált híressé ez a terület. Az Andok keleti oldalának lábainál eredő Caño Cristales Földünk egyik legszínesebb és leglátványosabb folyója, a torkolatáig kb. 100 kilométeres utat tesz meg, számos vízesés és különleges alakzatú sziklafalaktól övezve. Az esős évszakban a vízeséseket, száraz évszakban a folyómeder különleges sziklaképződményeit csodálhatjuk. 

viz

daily

A “Folyékony szivárvány” (Liquid Rainbow) néven ismert csoda, teljesen valószerűtlen színekben pompázik, olyan, mint egy lenyűgöző impresszionista festmény. Felülről nézve pedig, mint egy nem evilági kaleidoszkóp.

folyo

Ha eljön a két évszak közötti időszak (szeptember-november), a folyómeder szikláit ellepi a kristálytiszta víz (egész az aljig lelátni és nincs benne hal) a napfény pedig lejut a meder aljára  virágba borítva a folyót. Egy itt a folyómeder szikláin, sziklapárkányain élő algafajta, a Macarenia clavigera virágzása hozza létre ezt a fantasztikus művészi alkotást.

alga

daily

A napfényben a zöld, a kék, a sárga, lila és a piros megannyi árnyalatával szivárvány folyammá változtatja a folyót. A legszebb része a La Macarena település közelében folyik, sajnos azonban nehezen megközelíthető , nincs kiépített út, csak lovon, öszvéren vagy gyalogosan lehet eljutni a folyóhoz. Talán ennek is köszönhető, hogy eddig érintetlen maradt ez az egyedülálló természeti csoda.

lo

folyo

daily

folyo1

Hát nem elképesztő? Ha még mindig azt hiszed, ez csak egy meseszép festmény, nézd meg a róla készült videót:

Az UNESCO “Az emberiség biológiai öröksége”-vé nyilvánította a nemzeti park egyedülálló ökoszisztémáját.

(források: lavozdelsandinismo.com, vilagutazo.hu, dailymail.co.uk)

Hasonló bejegyzések:

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!