Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

10 jel amiből észreveheted, hogy nem iszol eleget!

Az emberi szervezetnek felnőtt korban nemtől függően átlagosan 2-2,5 liter vízre van szüksége naponta, amelyet természetesen az időjárás és a fizikai igénybevétel, illetve egyéb tényezők (pl. várandósság) módosíthatnak. Ha ez alatt a mennyiség alatt fogyasztunk, az dehidratációhoz vezethet, amit a szervezetünk súlyosan meg fog sínyleni. Soha ne várjuk meg, míg szomjúságot érzünk!
Egy lista, amit orvosok feljegyzéseiből állítottam össze, erre az igen súlyos problémára mutat rá.

 

 

 

Nem iszom eleget, ha:

 

…feltűnően gyakran fáj a fejem

Egyike az első tüneteknek, ha pár napra hanyagabbul kezeltük a vízivást. Az esetek túlnyomó többségében nem szervi baj okozza, hanem a folyadék, főként tiszta víz hiánya. 

 

…problémás, száraz a bőröm, karikásak a szemeim

Reggel, mikor tükörbe nézel és látod, hogy szemeid beesettek, karikásak, illetve a bőröd is száraz, hiába próbálkozol a legkülönfélébb kozmetikumokkal, a problémát ugyanis csak belülről tudod kezelni. Lehetőleg éhgyomorra igyál meg egy liter tiszta vizet, ha ennyit nem tudsz, már fél liter is sokat számít. Ha ezt rendszeresen csinálod, a hatást hamar látni fogod a bőrödön. A sötét karikákat és beesett szemeket semmi sem kezeli jobban, mint a bőséges tiszta víz fogyasztása.

 

…túlsúlyos vagyok

Anyagcserénkre, emésztésünkre nagy hatással van a folyadék mennyisége szervezetünkre. Hiszen kevés folyadékkal testünk méregtelenítése nem tud végbemenni. Ha napi szinten odafigyelünk arra is, hogy bőséges tiszta vizet fogyasszunk, az biztosan hozzájárul fogyókúránk sikeréhez.

 

…rossz az emésztésem

A gyomornak, beleknek, rengeteg folyadékra van szükségük a táplálék megemésztéséhez. Ha nem pótoljuk rendszeresen a vizet, szervezetünk kénytelen beosztani azt a keveset, amit kap. Mivel az agyunk és létfontosságú szerveink elsőbbséget élveznek, a test okosan fogja beosztani a rendelkezésére álló folyadékmennyiséget. Ha egész nap odafigyelünk a bőséges folyadékfogyasztásra, azt fogjuk tapasztalni, hogy búcsút inthetünk a székrekedésnek. 

…a bőröm túlzottan öregszik

A test öregedése nem más, mint a test víztartalmának csökkenése. Egy gyermek testének kb. 77%-a víz, egy felnőttnél ez már 60 % körül van, egy idős embernél pedig 45% alá csökken. A másik probléma, hogy korunk előrehaladtával a szomjúság észlelő képességünk is csökken, ezért az idősek sokkal könnyebben megfeledkeznek az ivásról. Az öregedés folyamatait lényegesen lassíthatjuk azzal, ha életünk során figyelünk a bőséges tiszta víz fogyasztásra.

 

…csökkent koncentrációt, levertséget, stresszt, ingerlékenységet tapasztalok magamon

Tudtad, hogy az agy 80%-a víz? Az agynak viszont nincs lehetősége nagyobb mennyiségű víz tárolására, ezért a víz rendszeres és folyamatos pótlására szorul. Ne csodálkozz hát, hogy az idegrendszered sínyli meg az elsők között, ha nem iszol eleget. A szomjazás így tud hatással lenni a hangulatodra is.

 

…szív- és érrendszeri vagy vérnyomás panaszaim vannak

Krónikus vízhiány miatt a vér tömege csökken, mivel a vér is 83%-ban vízből áll. Azért, hogy a kevesebb rendelkezésre álló vért a test el tudja osztani, a testben a hajszálerek bizonyos területen lezárnak, ezzel egy ellenállás keletkezik a rendszerben, amire válaszként a szívnek növelnie kell a vér nyomását. Így hat ki a vérnyomásunkra is, ha nem iszunk elég vizet naponta.

A posztot a Coca-Cola Magyarország Zrt. támogatta. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!