Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Feltalálták a szívószálat, ami kimutatja a partidrogokat!

Találkoztál már partidrogokkal valamilyen formában? A szülők rémálma, hogy gyermekük hozzájutva kipróbálja, vagy ami rosszabb, belekeverik egy szórakozóhelyen az italába és kihasználják eszméletét vesztve. Például a Gina vagy Angyalpor, nem egyszer bukkant fel a hírekben. Valakiknek pár cseppet tettek az italába a tudta nélkül, majd órákon keresztül követtek el erőszakot rajtuk. A szer hatása után az áldozatok nem emlékeznek semmire, így általában feljelentésre sem kerül sor, és a hatásokkal is csak később szembesülnek: a fertőzésekkel, nem kívánt terhességgel,  illetve a tudatalattiból felkúszó rémképekkel.

 

 

A megelőző beszélgetéseken kívül mit tehetünk vajon gyermekeinkért, hogy ez ne fordulhasson elő velük? Javasolhatjuk például, hogy csapatban járjanak bulizni, és valaki mindig legyen résen. Csak bontatlan italt fogadjanak el, ne igyanak bele más poharába, és legalább egy lány a csapatból egyszerűen használja az eszét a legvadabb buli során is, hogy segíthessen a többieknek.

Akinek már kevertek az italába, az tudja, hogy mennyire észrevehetetlenül támadnak ezek a szerek és tesznek öntudatlanná, végeredményben pedig jó, ha egy kizsebeléssel megússza az áldozat.

Már Európa-szerte is komoly problémát jelentenek ezek a szerek, hát még Amerikában!

Három fiatal, középiskolás floridai lánynak köszönhetően viszont lehet, hogy hamarosan kevésbé kell félni attól, hogy drogot csempésznek az italunkba egy-egy buli alkalmával. Victoria Roca, Susana Cappello és Carolina Biagorri ugyanis egy tanóra keretein belül olyan szívószálat készítettek, ami képes jelezni több kábítószer jelenlétét is az italban. A szívószál az italba helyezve két csíkkal jelzi, hogy a pohár tartalma kábítószerrel kevert vagy épp fogyasztásra alkalmas. Ha az ital drogot tartalmaz, a szívószál vége kékre színeződik – így képes az egyébként végtelenül egyszerű találmány kimutatni a legismertebb szereket.

Jelenleg még a tesztelés időszaka zajlik, a lányok szeretnék, ha a szívószál nemcsak a bulizó fiataloknak, hanem a Földnek is segítség lenne és környezettudatos anyagból készülne.

Úgy néz ki, hogy a tömeggyártás elindításához a lányok hamarosan közösségi finanszírozásba vágnak, ami valószínűleg elég jót is tesz majd a termék népszerűségének és a probléma fontosságára is erőteljesebben hívja fel a figyelmet.

“Tudjuk, hogy ez nem megoldás, mert nem tud véget vetni a nemi erőszaknak, de abban reménykedünk, hogy legalább csökkenteni fogja a veszélyes helyzetek számát”  mondta Baigorri.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!