Bár a kakaó az amerikai kontinensről származik, a világtermelés kétharmada Afrikában: Elefántcsontparton, Ghánában, Nigériában és Kamerunban terem. A világ éves kakaótermelése hárommillió tonna. Elefántcsontpart Földünk legnagyobb kakaó- és Afrika egyik legjelentősebb kávétermelője. A kormányzat a gyapot- és ananásztermesztéssel ugyan megpróbálta a gazdaságot “sokszínűvé” tenni, de az ország máig az említett két termék világpiaci árának kiszolgáltatottja. Sok termelő csak igen nehezen tud megélni, mivel a kakaóbabot nagyon alacsony áron vásárolják fel tőlük, annak ellenére, hogy hosszas, fáradtságos munka eredményeként szüretelik le a babokat.
Egy holland televízió munkatársai nemrégiben riportot készítettek Elefántcsontpart kakaóbab termelőiről. Mint kiderült a legtöbb termelő még sohasem evett csokoládét és nem is tudták, hogy milyen íze lehet a kakaóbabból készült termékeknek. Miután megkóstolták a csokit, egészen megdöbbentek.
“Biztos vagy benne, hogy ez kakaóbabból készült?” – kérdezte az egyik termelő a riportertől. „Nem gondoltam volna, hogy a kakaó ennyire finom. Nagyszerű” – mondta egy másik farmer, aki eddig tulajdonképpen nem is tudta pontosan, hogy mire használják a kakaóbabot.
Mennyire tartod ilyenkor szerencsésnek magad, hogy – mégiscsak – ide születtél? 😉
Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás







Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: