Zacc

Tudod mi ez az ősi magyar étel? Húsvétkor mindig került az asztalra!

 

 

A sárga túró vagy szirog az ország észak-keleti csücskében éppen annyira a húsvéti menüsor része, mint a kalács vagy a sonka. Ez az édes finomság remekül kiegészíti a sonka füstölt, telt ízét, de fonott kaláccsal is nagyon finom. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

1 liter 2,8 % vagy 3,5 %-os tej

10 db tojás (közepes, “M”-es méretű)

2-3 evőkanál cukor

12 g vaníliás cukor (bourbon)

1 csipet só

maréknyi mazsola és reszelt citromhéj (ízléstől függően)

Elkészítése:

A tejet és a cukrot lassan felforraljuk vigyázva, hogy a cukor ne égjen le. Míg forr a tej, a tojásokat feütjük és egy villával összekeverjük (nem kell nagyon, csak tessék-lássék). Miután felforr a tej, öntsük bele a tojásokat és lassú tűzön addig keverjük, míg túró állagú nem lesz. (Van aki egy kis citromlevet facsar bele, mert ez gyorsítja a folyamatot.) Miután elértük a kívánt állagot, a masszát egy tiszta vászon konyharuhába tesszük, összekötjük majd fellógatjuk, vagy szűrőben hagyjuk, mint egy kis batyut. Fakanál nyelére érdemes kötni, aztán egy magasabb falú lábas felett keresztül rakni. Így hagyjuk néhány órát állni, hogy kicsöpögjön belőle a savó, aztán ha kihűlt, kivesszük a kis gömböcünket és a sonka, kalács mellé szeletenként tálaljuk.
Hűtőben tároljuk – ha marad – 😀

(források: creepie-blog.blogspot.hu, aprosef.hu)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!