Zacc

Imádni fogod a Vöröskereszt páratlanul klassz kávézóját!

Specialty kávé, háromféle DOP lángos, különleges borok, rendhagyó közösségi könyvespolc és egy Csoki nevű kutya társaságában zajlott a Magyar Vöröskereszt székházában az Empathy Cafe & Bistro megnyitója augusztus 1-jén. 
Az új közösségi és alkotótér mottója az empátia; ennek szimbóluma a bisztró közepén elhelyezett 16 méter hosszú vendégasztal, ami augusztus 6-tól finom kávéknak, jó könyveknek és fontos társadalmi témáknak ad helyet. Az egész hely egy hatalmas összefogás eredménye, ami érződik is minden zugában. A szervezet a korábban kihasználatlanul álló földszinti garázsbeállóját és a mellette található irodát gondolta újra a Google Alapítvány támogatásával, amely mellett a projektben résztvevő cégek saját termékeiket, szolgáltatásaikat térítésmentesen ajánlották fel, vagy jelentős kedvezményt biztosítottak ezekből a jó ügy érdekében. Itt mindenki szívvel-lélekkel dolgozott a saját területén.

 

 

Igazi közösségi tér, aminek lelke van. A betérőt fantasztikus illatok és nyitottság fogadja. A hely egyik meghatározó itala a kávé, melyet egy Costa Ricában élő magyar férfi, Bányai László termel, és Tóth Sándor a szekszárdi Kávé Háza vezetője pörköli. Ezután kerül abba a kávégépbe, aminek szintén lelke és üzenete van. Ez a gép egyenesen Milánóból érkezett, ahol a Second Chance Project keretén belül nem erőszakos bűncselekményekért elítélt rabok újítanak fel kávégépeket, ezzel a szerkezetnek, meg talán saját maguknak is még egy esélyt adva.

Egyedülálló módon gyűjtötték össze a helyiségben olvasható, empátiához kapcsolható könyveiket is. 100 ismert és elismert ember, színészek, írók, médiaszemélyiségek, zenészek és vendéglátósok ajánlották fel kedvenc könyvüket, vagy saját alkotásukat, amelyekbe kézírásukkal jegyezték be az empátiáról vallott gondolataikat. Így értékes, csodás gondolatcsokorrá állt össze ezek felvezetője is. Már ezért érdemes lenne beülni ide, átlapozni a Dragomán György, Básti Juli vagy Alföldi Róbert kézírásával ellátott köteteket. 

Háromféle DOP lángost kínálnak, amely félúton vannak a római pizza és a magyar lángos között, és ezt friss hazai alapanyagokból készült feltétekkel tálalják. Tápláló, jól átgondolt étel, mely kiválóan illik a kávéhoz is. Ha pedig valami édesre vágyunk, akkor a házi készítésű piték közül választhatunk.

Választott harapnivalónkat a Hello Wood által megálmodott és kivitelezett 16 méter hosszú asztalnál fogyaszthatjuk el, amellyel Vöröskereszt fizikailag is szeretné megjeleníteni az Empathy fő mondanivalóját, hogy: „Üljünk egy asztalhoz, és tegyük félre az előítéleteinket!”

A kávézó szinte teljesen száműzi a műanyagot, nem használnak PET palackokat, hanem csapvízből készítenek szűrt és magnéziummal dúsított vizet. Újrahasznosított tálalóeszközeik lesznek, a mosogatásához pedig csak zöld tisztítószereket használnak, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. A megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia segítségével szeretnék majd eljuttatni a hajlék nélkül élőknek saját ellátó intézményeikbe.

Az épület kialakításánál figyeltek a látás-, mozgás- és a hallássérültek megváltozott igényeire és az akadálymentesítésre is. Az Empathyba bekerült egy úgynevezett indukciós hurok, amely a hallássérültek számára könnyíti meg a kommunikációt. Ez egyelőre egyedülállónak számít a hazai vendéglátásban. A kivitelezés kezdeti szakaszában egyébként a Vöröskereszt szolgáltató házának hajléktalanjai is részt vettek, elsősorban a bontási munkálatokat végezték. – írja a HVG.

Egy hely a város szívében, aki arra is figyel, ne hagyjon túl nagy ökológiai lábnyomot maga után. 

Cím: Empathy Cafe & Bistro, 1051 Budapest, Arany János u. 31.

(Források: Empathy Cafe & BistroHVG, fotók Neményi Márton)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!