Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Bon Jovi lélekkonyhája

 

 

Jon Bon Jovi éttermében annyit kell fizetni, amennyit bírunk (talán találkoztatok már Ti is evvel a hírrel), de mit is csinál pontosan az énekes? A Soul Kitchen étlapján nincsenek feltüntetve árak: mindenki annyit fizethet, amennyit tud vagy akar. Aki pedig egyáltalán nem tud fizetni, az önkéntes munkát végezhet a közösségért. A világ legsikeresebb turnézenekarát vezető rocker legalább heti egyszer maga is beugrik mosogatni. Jon Bon Jovi jótékonysági munkáját a Soul Foundation nevű alapítványával végzi, többek között 260 otthont építtetett már az alacsony keresetűek számára. Legújabb projektje a New Jersey-ben nyitott Soul Kitchen. A rocker hangsúlyozta, hogy ez nem egy ingyenkonyha, hanem rendes, “egészséges és tápláló” ételeket lehet enni; az alapanyagok egy részét az étteremhez tartozó konyhakertben termesztik. Az étlapon viszont nincsenek feltüntetve az árak; aki megengedheti magának, az fizethet annyit, amennyi szerinte a piaci érték volna, sőt, jótékony céllal akár ennél többet is; viszont a rászorulók keveset is adhatnak. Teljesen ingyen viszont nem lehet itt enni. Aki nem tud fizetni, annak több lehetőséget kínálnak arra, hogy a közösségért valamilyen munkát végezzen akár az étteremben (felszolgálóként vagy konyhában), akár az alapítvány más projektjeiben. Az étterem ötlete akkor fogant meg Jon Bon Joviban, amikor megtudta, hogy az Egyesült Államokban “minden hatodik ember éhesen fekszik le aludni”. De nemcsak rájuk gondolt. A gazdasági válság hatására sok helyen megfogyatkozott az a pénz, amit például arra lehet fordítani, hogy a család együtt ebédeljen egy étteremben, pedig ez nagyon fontos: “anyunak nem kell főznie, apunak nem kell takarítania – számtalan szép emlék fűződik az ilyen éttermi kiruccanásokhoz” – mondta Jon Bon Jovi. Egyébként ő maga is részt vesz a munkában a Soul Kitchenben, illetve korábban az alapítvány hasonló étkeztető vállalkozásaiban is tevékeny volt. “A múlt pénteken a Fehér Házban voltam, aztán vonatra ültem, otthon átöltöztem és lejöttem ide mosogatni” – nyilatkozta az Entertainment Weekly-nek. “Én vagyok a mosogató, a főzéshez egyáltalán nem konyítok.” A Bon Jovi zenekar készülő, majd 2013-ban megjelenő lemezén a dalok egy része a gazdasági válságról szól majd és “azokról az egyszerű emberekről, akk úgy küzdenek a megélhetésért, hogy közben nem veszítik el a reményt sem.” A Sandy hurrikán megérkezésekor az énekes éppen Londonban tartózkodott, amikor meghallotta a hírt megszakította a turnéját és visszatért a városba, ahol sokkolta a látvány, és egyből cselekedni kezdett.

Megérkezése után az étterem gyorsan átalakult közösségi segítőházzá, és 5 nap alatt 3500 adag meleg ételt osztottak szét szerencsétlenül járt emberek között. Rengeteg adomány élelmiszert kaptak és sokan érkeztek segíteni a meleg ételek elkészítésében. Újabban az énekes a saját éttermében 24/7 dolgozik sok más emberrel együtt azért, hogy segíthessen, konkrétan vágja a kenyeret, készíti a szendvicseket, forralja a vizet stb. A Soul Kitchen ételosztási projectje mellett Bon Jovi részt vett az NBC Telethonban ahol énekelt és a telefonos műsor 23 millió adomány összegyűjtésével zárult. Elképesztő az a fajta összefogás, egymás fele fordulás, segítség, adománygyűjtés, adományozás, ami az amerikaiakat jellemzi, nemcsak tragédiák idején. Valóban a “ma te, holnap én” jegyében segítik egymást az emberek. (a forrás egy része: quart.hu) És ha mindez nem lenne elég, überelte magát: MADRID. Lemondott júniusi madridi koncertje tiszteletdíjáról az amerikai rocksztár, Jon Bon Jovi, hogy a gazdasági válságtól szenvedő spanyol rajongók meg tudják fizetni a belépőjegyet.

A szokatlanul olcsó jegyek már mind elkeltek a telt házas koncertre. A madridi rendezvényre 18–39 euró között kínálták a belépőket, miközben a jövő heti manchesteri koncertre átlagosan 76 euróba került egy jegy – számolt be csütörtökön a BBC hírszolgálata.A zenész azzal magyarázta gesztusát, hogy attól tartott, sok rajongója nem tudná kifizetni a borsos jegyárat. Hozzáfűzte, hogy az európai koncertturné szervezésekor szóba került a madridi állomás kihagyása, mivel félő volt, hogy a közönség nem tudja megvenni a belépőjegyet. Ezért döntött végül úgy, hogy a madridi közönség kedvéért inkább ingyen lép fel a június 27-ei koncerten. A népszerű amerikai zenekarnak pechesen indult az európai turnéja. Miután egy betörőbanda meglépett a dél-afrikai koncertjük bevételével, allergiás rohama miatt korábban kellett lejönnie a színpadról az énekesnek a turné első, Szófiai koncertjén.
 
(Gini Papp)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!