Zacc - minden, ami már leülepedett bennem...

Hogyan szabadulnak meg a hajléktalanoktól különböző országokban? (videó)

Napok óta gondolkodom valamin. Amikor először megláttam, hogy Londonban egy egész építészeti ágazat növi ki magát, akik arra szakosodtak, hogy kiűzzék a hajléktalanokat a közterületekről, komolyan hányingerem támadt.

 

 

6

6

A londoni Tesco teletüskéztette a portálja előtti beugrót a hajléktalanok miatt

Amúgy is vesszőparipám a hajléktalanság kérdése, ezért elég mélyen érintett. Persze amikor ezt a témát feszegetem, a körülöttem lévő emberek azonnal két pártra szakadnak. Akik értetlenül néznek rám, “ugyan mit nem értek azon, hogy a közbiztonság érdekében történnek ezek a dolgok, és egyébként is mit szólnék én magam, ha a kapum előtt hómleszek fetrengenének”, és a másik tábor, akik sajnálkozva ingatják a fejüket és kezüket széttárva, hangosan cummogva néznek maguk elé. Egy maroknyi kisebbség az, akivel együtt is gondolkodhatok.

6

Luxus apartman bejárata melletti beugró 
Southwark Bridge Road, London.
 Fotó: Jamie Lorriman

Az apartmanok tulajdonosai döntöttek arról, hogy a tüskéket legyártatják, és így távolítják el a kapujukban alvó “zavaró tényezőket”.
Hál’Istennek, Boris Johnson- London főpolgármestere – azonnali lépéseket tett annak érdekében, hogy ezeket felszedjék, “embertelen, csúnya, önpusztító és ostoba intézkedésnek” minősítette és azonnali petíciót nyújtott be a Városháza felé, több mint 100.000 támogató aláírást kapott. Mélyen elítélte ezt az intézkedést és arra kérte fel a tulajdonosokat, hogy ehelyett fogalmazzák meg a kéréseiket és a városi tanács majd megvizsgálják az okokat. A tulajdonosok persze el akarták kenni a durva lépésüket, és a galambokkal jöttek, hogy miattuk is szükség van a tüskékre.
A Tesco arra hivatkozott, hogy a tüskékkel megszeretnék akadályozni az antiszociális viselkedést, és hárította, hogy a hajléktalanok ellen készült volna. Eltávolíttatták velük is, minden további magyarázkodás helyett.
Ennek ellenére a “barátságtalan köztéri építészet” tovább zajlik más módokon. Hideg, embertelen és kirekesztő módon.

6
Új padok London központjában 
Fotó: Linda Nylind a Guardian

6

ATM előtt lerakott tüskék, a közbiztonsággal takarózva tetették le London központjában az Euston Road-on
Fotó: Linda Nylind a Guardian

6

London központja, Euston Road
Fotó: Linda Nylind a Guardian

Olyan érzése támad az embernek, hogy egyre kétségbeesettebben akarják távol tartani az elszegényedett réteget. A tüskék, kiszögellések a vízszintes felületeken arra utalnak, hogy a társadalmi különbséget észreveszik, de a városban nem akarják megtűrni a szegényeket. Cinizmus, amellyel ki akarják szorítani a zavaró tényezőt, a hajléktalan embert. Nem látjuk, nincs.

De van! És bár sok nyugati ország próbál úgy tenni, mintha férgek vagy tényleg galambok lennének csupán, akiket el kell távolítani, vannak ellen példák is. Vannak gondolkodó országok, olyanok akiknek a szívük a helyén maradt!

Az Egyesült Államokban, Utah-ban rendhagyó módon “szabadultak meg” a hajléktalanoktól! Nem fogod kitalálni hogyan…

Házakat építettek nekik!

66

USA, Utah (Salt Lake City) Az új Kelly Benson apartmanok egyik lakója, Mike Cambell áll új lakásában
Stuart Johnson, Deseret News

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a hajléktalanság ellen csak így lehet “harcolni”. A mormon közösség jól átgondolta, mielőtt a terveket útjára indította… Több mint 8.000.000 $-árt gyűjtöttek össze, és ezen felépítették a Kelly Benson komplexumot. A bekerülésnek természetesen feltételei vannak, mint 55 éves betöltött életkor, krónikus hajléktalanság, azaz teljes kilátástalanság anyagilag és mentálisan. 

2005-óta Utah 75 százalékkal csökkentette a hajléktalanok számát.  A tervek szerint 2015-re teljesen megszűnik a jelenség.

Kezdetben a hajléktalanok olcsó és könnyen fenntartható házakat kapnak, a program elején térítésmentesen. Valamint szociális munkások segítik az integrációjukat, segítenek a munkakeresésben. Viszont, ha munkába állnak, akkor a bevételeik 30 százalékát kell a lakásra költeniük.

Az okos utahiak kiszámolták, hogy a hagyományos hajléktalanokat diszkrimináló rendelkezések többe kerülnek, mint az otthont adó programok. Hiszen, ha a hajléktalan az utcán él, az állam sokkal többet költ sürgősségi betegellátásra, rendőri intézkedésekre, börtönökre.

Pontosan 16, 670 dollárt fejenként. Miközben házat adni a hajléktalannak, szociális munkással együtt csak 11 ezer dollárba kerül az államnak.

Ami még érdekes, hogy az ingatlan árak nem csökkentek a kezdeményezés hatására. Főleg felújított házakba költöztetik a hajléktalanokat, de építenek új otthonokat is. Ez természetesen serkentő hatással van az építőiparra.

Utah egy nagyon konzervatív állam, tele van mormonnal. Érdekes, hogy a programot nem valamelyik, híres liberális állam vezette be, hanem a legkonzervatívabb.

Forrás 1, 2

A fentieket figyelembe véve (is) azt gondolom, hogy EU-s támogatással Magyarországon is el lehetne indítani egy programot. Itthon nagyon népszerű volt a vályogvetés valaha, amit meglehetne tanítani a tanyaközpontokban élő munkanélküli – főként cigány -fiataloknak. Hiszen valamikor ez szinte csak az Ő szakmájuk volt, de ez mára már feledésbe merült. Ha sikerülne újra megtanulniuk, először építhetnének maguknak házakat. (Nádat, fát bartelezhetnének.) Arról nem is beszélve, hogy ez munka lehetőséget is adna számukra, mert a városi ember akár még drága pénzért is építtetne velük bioházat. Az egész program a stadionok biztonsági kapuiból kijönne. Jelenleg – legközelebb –  ilyet Franciaországban lehet elsajátítani, ők elég jól meg is élnek belőle.

Szerző: Gini Papp  – Zacc

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Forr Adalmár says:

  Én azt gondolom, hogy egy nagyon buta és tudatlan társadalmi alapeszme minden gondunknak az okozója, ez pedig; a haszonelv. Ha más megközelítésből élnénk az életünket, nem lenne ok a környezet szennyezésére, az embertársaink kizsákmányolására, stb.. A mindannyiunk életének jobbá tétele, nem lehet politikai hovatartozás kérdése. Ezen már felül kellene emelkedni az “o-kosok-nak”, mert birka módjára viselkednek. Hamarosan a bolygó lakosságának el kell gondolkodnia azon, hogy ilyen életvitellel már sokáig nem lehet húzni. Sajnos, nagymértékű a tudatlanság még napjainkban is, bár sokan vélik magukról: “micsoda nagyszerű emberek vagyunk”! Valójában ez csak önámítás, így azt hiszik, nincs felelősségük az élet iránt! Bizony van, nagyon is nagy!!! Azzal sem törődnek, mit hagynak hátra a gyermekeik számára. Haszonleső “emberek” kormányoznak mindenhol, nem beszélve a háttérhatalom elkorcsosult élőlényeiről, kiknek halvány elképzelésük sincs a valóságról!!! Csak egy igazságos, tisztességes és őszinte hozzáállással lehet lehet fenntartható életmódot folytatni, ahol nincsenek éhező gyermekek, hajléktalan felnőttek, míg bizonyos fejletlen emberek hiszik magukról; “micsoda remek munkát végzünk a KÖZ számára!!!
  És egy örök igazság végezetül: mindenki azt hisz, amit akar, de innen egy szeget se vihet senki magával távozásakor!!! Vagyis: nincs értelme a mértéktelen anyagi javak halmozásának…

 2. jociresi says:

  Élő példa a hajléktalanok nem mennek a hajléktalan szállásra, mert még egymást is meglopják.

 3. Károly Kovács says:

  Én segítettem többször munkát adtam több hajléktalannak soha többé, a végén mindig ráfizettem ,megloptak ,nem jöttek dolgozni folyamatosan hazudtak mindig volt valamilyen indokuk a becstelenségükre,amikor megkérdeztem,hogy miért ilyenek azt mondták ,hogy nem is akarnak komolyan dolgozni ,nekik úgy jó ahogy élnek !!!!! Szerintem tudomásul kell venni ,hogy van egy réteg akik nem tudnak és nem akarnak megfelelni a többség elvárásának !!! Az csak a mi fejünkbe van ,hogy ezeket az embereket de kellene integrálni a többségi társadalomba !!! Aki nem hiszi az fogadjon be egy ilyen személyt vagy adjon munkát neki hamar rájön a téves elképzeléseinek tarthatatlanságára !!!

 4. Fekete Szilvia says:

  Akik zöld ővezetben laknak és háztól házig közlekednek az autóikkal, azoknak nem kell szembesülniük a hajléktalanság látványával nap mint nap. Kapunkba befeküdve el is végzik a “dolgukat”, majd ugyanott le is fekszenek, Hazafelé tartva nem könnyű őket átlépni, miközben iszonyú bűzt árasztanak. Mellettük az olcsó műanyag palackos bor, és nem sorolom tovább. Iszonyú dühös vagyok, hogy nem tudták még ezt a problémát megoldani a rendszerváltást követő 25 év alatt. A tömegközlekedési járműveken pedig az összeszennyezett ülés betegséget is terjeszt. Természetesen a megoldás emberséges módját követelem, hagy ne én találjam ki, hogyan. Azért választunk képviselőket, polgármestereket, hogy együttes erőfeszítéssel végre oldják meg azokat a problémákat, melyek a közembereket érintik elsősorban, nem a gazdagokat!!!!!!!!!!!!

 5. Sirály Király says:

  Nálunk még a tüskékre se lenne pénz!
  orbán rájuk uszítja a közterületeseket, és begbüntetik őket ötvenezerre.
  Ez a létező kommmmmmmmmmmunizmus!!

 6. 😀 Hát bizony igazad van, ebből a szempontból nem vagyok “komoly” ember, csak gondolkodni próbálok a lehetőségek felől. Az Earthship-ekről találsz a blogban egy hosszú fényképes bejegyzést, azok vályogból készültek és a legélhetőbb bioházakról beszélünk. Nem vagyok szakember, ezért köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat!

 7. Így igaz. Nem vagyok mormon, de beszélgettem egy misszionárius fiúval az utcán egyszer, aki mesélt néhány dolgot, ami számára természetes, és biztonságot adó, számunkra talán sokkoló vagy távoli. Aki nem szeretne “rendszerekhez” tartozni, és vezetést várni másoktól, annak ez riasztó, de vannak szép számmal, akiknek pont erre van szükségük. Mint mindennek, ennek is van létjogosultsága a földön.

 8. Ezért támogatom én is azt, hogy vissza kell integrálni őket a társadalomba először. Azaz mentális és egészségügyi felzárkóztatás után munkára tanítani. Nem megoldás az, hogy átlépünk rajta, nincs igazam?

 9. Turáni Magda says:

  Nálunk ez nem éri meg az államnak, ugyanis messze nem költenek ennyit egy hajléktalanra .

 10. Jozsef Andras Kiss says:

  Forrás 2.A vályog nem építőanyag !Ezt komoly ember nem írja !Afrikában ahol nem esik eső és a házban sincs wc,víz ,természetes a földkunyhó, de Európában nem megfelelő anyag .A víz iszonyat ellensége, ha le van vakolva és úgy szívja a vizet ,egyszerűen összeomlik nem látható a vizesedés .Ezen kívül nincs betonkoszorú ami összetartja a falakat és emiatt a falak egy idő után ” nyílni fognak “Javítottam ilyen házat volt olyan fal amiben 12 cm eltérés volt !Témához szólva .Kidobott pénz ezeket a csöveseket támogatni.61 éves kőműves vagyok és sokat dolgozom Hollandiában.De bármikor el mernék indulni Angliába ( referenciám van Skóciában éltem 10 éve )munka van dögivel.7 éve élek itt, és ebből 6 évet állandóan túlóráztam .Fiam Angliában él 3 nap után talált munkát és azóta dolgozik sosem beteg .

 11. Jozsef Andras Kiss says: (előzmény @almatea)

  A mormon egy jól felépített és nagyon gazdag egyház! Aki megkeresztelkedik élete végéig nyilván tartják !Abban az egyházközösségben térképen jelölik kis zászlókkal az aktív és inaktív tagokat !Viszont a 10 % -t a jövedelemből le kell perkálni .Ezen kivűl ,aki nem fizeti a ” tizedet ” az hátrányba kerül .Például aki munkát keres akkor először mindig a ” testvér ” kapja .Marha gyorsan nő az egyháztagok száma a világban ,hiszen nem isznak alkoholt,nem drogozik,dohányzik sőt a koffeinos kávé és tea is tilos !Az ” apostolok ” a leggazdagabbak közzűl kerülnek ki a mormonoknál.A legtöbb külképviseletükön az amerikai követségnél magas beosztásban mormonok találhatók !

 12. Péter István says:

  Persze, persze segíteni kell a hajléktalanokat, de viszont nem szabad elfelejteni, hogy a nagy többségük a saját hibájából jutott erre a sorsra. Ugyan is, a hajléktalanok döntő többsége összeférhetetlen, deviáns, erőszakos, dologkerülő, haszonleső, alkoholista és drogos ember, aki a társadalom tisztességes tagjain akar élősködni.

 13. inf3rno says:

  A Habitat for Humanity-nek volt egy hasonló programja, adtak házakat, és kis részletekben lehetett törleszteni az árat. A végén megszüntették, mert senki nem fizette a részleteket. Jelenleg a Szociális Építőtábor Egyesületnek van olyan programja, amiben lakás felújítások zajlanak, illetve szociális bérlakást újítanak fel a lakók a lakbér tartozás fejében. Ahogy nézem A Város Mindenkié is csinál hasonló dolgokat, bár őket még nem ismerem. Szóval ez egyáltalán nem újkeletű dolog itthon sem. Annyi a különbség, hogy itt nem az állam csinálja… Ha az állam csinálná, valószínűleg nem működne a dolog. Az USA-ban minden egyes dollárról el kell számolniuk, nálunk viszont simán eltűnik a közpénz nagy része a süllyesztőben…

 14. Gini Papp says: (előzmény @almatea)

  🙂 Bárcsak minden vallás így toborozna híveket! Így van, legalább tesznek valamit…

 15. almatea says:

  Az utahi példa szerintem is jó, és követendő. Ugyanakkor nem tudok nem arra gondolni, hogy mindez arról szól, hogy a mormonok híveket szerezzenek. Ez persze nem biztos, hogy baj, sok más felekezet is hasonlóan “gyűjti be” az elesetteket. Ők legalább tesznek valamit.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!