Imádom a görögdinnyét és gyanítom nem vagyok ezzel egyedül. És azzal sem, hogy megszállottan keresem, hogyan lehet megtalálni a leghatékonyabban a mézédes, lédús, teljesen érett darabokat. Ehhez valóban csak egy szakavatott gazda érthet igazán. Ők aztán lékelés nélkül is felismerik azonnal a legjobbakat. Míg mi orrba-szájba kopogtatjuk, forgatjuk, ők ránéznek és tudják. Na, de miből? Mutatom!
A sárga folt, az úgynevezett “mezőfolt”, az a hely, ahol a görögdinnye pihent a földön. Az érett görögdinnye mindig krémes sárga vagy akár narancssárga foltos, nem fehér.
Keresd mindig az ilyen erezeteket rajta! A hálószerű, szürkésbarna folt azt jelenti, hogy a méhek sokszor beporozták a virágát. A sok beporzás édesebbé tette a gyümölcsöt.
Sokan nem tudják, de a mezőgazdasági termelők nemek szerint tesznek különbséget a dinnyék között. Például a “fiúk” nagyobb, hosszúkásabb alakúak, és vizes ízűek. Míg a gömbölyűbb formájú “lány” dinnye nagyon édes.
Válassz átlagos méretű gyümölcsöt, ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Kicsi vagy nagy, de a külső méretéhez képest nem lehet túlságosan nehéz, mert az azt jelenti, nagyon vizes.
A száraz farkinca azt jelenti, a dinnye megérett. Azonban ha még zöld, valószínűleg túl hamar szedték le, és még nem egészen érett.
Ez történik a testedben a dinnyemaggal! Kattints ide!
Szerző: Gini Papp – Zacc
Forrás fifteenspatulas.com , thekitchn.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: